Instituţia Prefectului – Judeţul Arad a găzduit, în data de 09.02.2018, la solicitarea liderului de sindicat al S.L.I. Termoelectrica Arad, Doru Lebădă, o ședință a Comisiei de Dialog Social, moderată de prefectul județului Arad, Florentina Horgea. Comisia de Dialog Social a fost convocată pentru rezolvarea unei probleme de interes major pentru cetățenii municipiului, aceștia fiind puși în situația de a nu mai avea încălzire în locuințe, începând cu ora 06:00 a zilei de duminică, 11.02.2018. Conform precizărilor liderului de sindicat al Termoelectrica Arad, S.C. CET Arad S.A. se afla într-o situație critică, pericolul constând în imposibilitatea furnizării de gaz, către această societate, de furnizorul C-Gaz Energie, în lipsa plății în avans a sumei de 8,5 mil. lei; neachitarea sumei ar fi condus, inevitabil, spre sistarea furnizării agentului termic în perioada imediat următoare.
În urma întâlnirii, Instituția Prefectului – Județul Arad a înștiințat neîntârziat ministerele de resort din Guvernul României cu situația semnalată la nivelul municipiului Arad. Ca urmare, Ministerul Finanțelor Publice, prin adresa nr. 462591/ 2018, precizează: „Ordonanța Guvernului României nr. 36/ 2006, privind unele măsuri pentru funcționarea sistemelor centralizate de alimentare cu energie termică a populației, cu modificările și completările ulterioare, prevede, la art. 5, alin. 1, lit. (b), că autoritățile administrației publice locale pot acorda în avans furnizorilor de energie termică pentru populație sumele necesare acoperirii diferenței dintre prețul de producere, transport, distribuție și furnizare a energiei termice livrate populației și prețul local al energiei termice facturate populației, în vederea achitării în avans a consumului de gaze naturale de către producătorii de energie termică furnizorilor de gaze naturale, numai în situația în care contractele încheiate prevăd astfel de plăți, iar achitarea în avans conduce la obținerea unor prețuri avantajoase ale gazelor naturale achiziționate.
Având în vedere faptul că în unele unități administrativ-teritoriale pot apărea probleme sociale prin neasigurarea agentului termic pentru populație, școli, grădinițe, spitale și alte instituții publice, din lipsa surselor de finanțare, Ordonanța de Urgență a Guvernului României nr. 90/ 2017, privind unele măsuri fiscal-bugetare, modificarea și completarea unor acte normative și prorogarea unor termene, prevede la art. 2 că, prin derogare de la prevederile art. 58 alin. 1, din Legea nr. 273/ 2006, cu modificările și completările ulterioare, pentru asigurarea fondurilor necesare în vederea furnizării energiei termice în sezonul rece 2017-2018, autoritățile administrației publice locale pot utiliza excedentul bugetului local.
Precizăm că, potrivit datelor existente, cu privire la execuția bugetului local la data de 31.12.2017, Municipiul Arad înregistrează un excedent în sumă de 202,7 milioane lei, din care cinci milioane lei sunt sume destinate implementării proiectelor ce beneficiază de finanțare din fonduri externe nerambursabile.
De asemenea, precizăm că prin Hotărârea Guvernului nr. 874/ 2017, privind alocarea unei sume din fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2017, pentru unele unități administrativ-teritoriale, în vederea asigurării continuității serviciului public de alimentare cu energie termică în sistem centralizat a populației, municipiului Arad i-au fost alocate sume defalcate din taxa pe valoare adăugată pentru echilibrarea bugetelor locale pe anul 2017, în vederea asigurării continuității serviciului public de alimentare cu energie termică în sistem centralizat a populației în sumă de 5000 mii lei.
Având în vedere cele precizate, considerăm că situația prezentată în solicitarea dvs. poate fi rezolvată pe plan local din resursele proprii ale Municipiului Arad.”