Administrația Falcă nu a reușit în 14 ani să ridice un monument dedicat Marii Uniri. Asta în ciuda faptului că Ministerul Culturii a plătit monumentul, acesta fiind finalizat, iar municipalitatea nu avea de făcut altceva decât să-l amplaseze, pe cheltuiala proprie, așa cum s-a angajat printr-o hotărâre a Consiliului Local Municipal Arad. La 100 de ani de la 1 decembrie 1918, Capitala Politică a Marii Uniri, adică Aradul, întâmpină Centenarul într-un mod cât se poate de rușinos, nereușind să amplaseze acest monument, o idee susținută acum aproape 100 de ani de marele Vasile Goldiș. Nu știm din ce cauză Primăria Arad a refuzat amplasarea monumentului realizat de Ministerul Culturii. Probabil, n-a picat nimic, cum se spune în popor, așa că pentru mai marii orașului nu exista niciun interes.
Dar dacă tot n-am pus acel monument atât de dorit de înaintașii noștri, Gheorghe Falcă s-a gândit să nu rămână cu imaginea pătată și a decis să amplaseze un mini-monument, realizat de elevii de la „Sabin Drăgoi“, în fața fostului cinematograf Dacia. Ăsta e respectul pe care Gheorghe Falcă îl arată pentru Marea Unire și pentru corifeii Marii Uniri, arădenii Vasile Goldiș, Ștefan Cicio Pop sau Ioan Suciu. Un grup statuar, realizat de elevi (jos pălăria pentru efortul viitorilor artiști ai Aradului) și aruncat, parcă, în fața fostului cinema Dacia, un loc bun pentru orice, mai puțin pentru un monument.
Bineînțeles că ideea a fost taxată urgent de arădeni, chiar pe pagina de Facebook a primarului, unde au început să curgă criticile: „O tablă deja ruginită, reprezintă monumentul unirii ??!!“; „Aveți grijă să nu se taie oamenii în obiecte. Este o zonă frecventată de mulți copii“; „Grup statuar? Arată mai mult a traforaj“; „E din fier satuia? E bine dacă e din fier, că au și colectorii de capace de canal posibilitatea să mănânce o pâine mai albă!“.
Suntem convinși că apărătorii vașnicului vizionar Falcă vor sări ca arși, să-i arate cu degetul pe cei care critică grupul statuar, încercând să se ascundă în spatele elevilor de la „Sabin Drăgoi“. Care elevi nu au nicio vină și încă o dată, ne scoatem pălăria în fața muncii și strădaniei lor. De vină sunt cei care se folosesc de acei copii și care se ascund în spatele lor, folosindu-i ca scuză pentru neputința lor. Dacă, de exemplu, într-un meci de Champions League sunt băgați să joace niște copii de 14 ani, talentați, dar necopți pentru o asemenea provocare, de vină nu sunt copiii, ci acei responsabili care i-au trimis acolo. Așa stau lucrurile și în cazul grupului statuar realizat de elevi, care va fi amplasat în fața cinematrografului Dacia. Acești copii au fost aruncați într-un „meci“ mult peste puterile lor, tocmai pentru că Gheorghe Falcă, asemeni unui politician parșiv, a știut că orice critică la adresa acestui demers va fi perceput ca un atac asupra bieților elevi.