Un meteorit vechi de 12 milioane de ani care a căzut pe Pământ în ianuarie 2018 este acoperit cu mai mult de 2.600 de compuși organici, arată noile cercetări făcute asupra sa. Astfel de meteoriți ne oferă detalii esențiale despre apariția vieții pe Pământ, spun cercetătorii citați de CNN.
În seara zilei de 16 ianuarie 2018, o minge de foc străbătea cerul peste Midwest și Ontario. Datele meteo i-au ajutat pe oamenii de știință să urmărească rapid locul în care au căzut bucățile de meteorit pe Pământ, astfel încât să le poată colecta înainte ca probele din spațiu să fie contaminate prea mult de Pământ.
„Radarul meteo este setat să detecteze grindina și ploaia. Aceste bucăți de meteorit e încadrau în acea gamă de dimensiuni și, prin urmare, radarul meteo a ajutat la afișarea poziției și vitezei meteoritului. Astfel am putut să-l găsim foarte repede”, a spus autorul principal al studiului, Philipp Heck, curator la Field Museum din Chicago și profesor asociat la Universitatea din Chicago.
Elementele de pe Pământ, inclusiv apa lichidă, pot schimba structura chimică a unui meteorit înainte ca acesta să fie colectat.
Dar meteoritul din Hamburg – colectat la mai puțin de două zile după ce a căzut pe Pământ – este un prim exemplu de meteorit în mare parte nealterat.
Vânătorul de meteoriți Robert Ward a găsit prima bucată pe suprafața înghețată a lacului Strawberry, care este lângă Hamburg, Michigan. Ward și colecționarul privat Terry Boudreaux au donat meteoritul către Field Museum pentru a putea fi studiat.
„Acest meteorit este special, deoarece a căzut pe un lac înghețat și a fost recuperat rapid. A fost foarte curat. Am putut vedea că mineralele nu au fost mult modificate și, ulterior, am constatat că avea un inventar bogat de compuși organici extratereștri”, a spus Heck.
„Aceste tipuri de compuși organici au fost probabil livrați pe Pământ de către meteoriți și ar fi putut contribui la ingredientele vieții”, a adăugat el.
Studiul a fost publicat marți în revista Meteoritics & Planetary Science.
„Când meteoritul a ajuns pe câmp, am petrecut tot weekendul analizându-l, pentru că eram atât de încântat să aflu ce fel de meteorit era și ce se afla în el”, a spus Jennika Greer, coautor al studiului și doctorand la Field și Universitatea din Chicago.
„Cu fiecare meteorit care cade, există șansa să existe ceva complet nou și total neașteptat”, a adăugat ea.
Oamenii de știință cred că meteoritul din Hamburg s-a desprins de pe un asteroid și a călătorit prin spațiu până când a aterizat pe Pământ. O analiză a meteoritului a dezvăluit că roca a fost expusă razelor cosmice timp de 12 milioane de ani.
Meteoritul a venit de pe un asteroid care s-a format acum 4,5 miliarde de ani, la doar aproximativ 20 de milioane de ani de la formarea sistemului nostru solar, a spus Heck.
Cei 2.600 de compuși organici diferiți care acoperă meteoritul din Hamburg s-au format în asteroidul său părinte.