Secretarul de stat în Ministerul Justiției, Mihai Pașca, a vorbit despre activitatea sa la un an de la preluarea funcției, în cadrul unei conferințe de presă la sediul PNL. După o perioadă de acomodare, a survenit criza guvernamentală și o situație de interimat la Ministerul Justiției. Deși o serie de proiecte au fost întârziate, în calitate de secretar de stat Mihai Pașca a preluat responsabilități suplimentare, sub coordonarea ministrului interimar Lucian Bode. „Odată cu finalizarea interimatului, a urmat o perioadă încărcată, pentru a recupera timpul pierdut și nevoia de a face față noilor provocări, inclusiv componenta de justiție PNRR și provocările zilelor acestora, cu măsuri pentru a face urmărilor conflictului din Ucraina pentru România”, a spus Mihai Pașca.
Secretarul de stat PNL a vorbit despre atribuțiile sale și proiectele la care lucrează. „Sunt delegat să asigur relația cu Parlamentul, este o activitate laborioasă și amplă. Sunt zeci de proiecte de lege de interes, pe care le urmărim, o activitate care impune participarea la dezbateri”, a spus acesta. Printre proiectele la care la care lucrează, Mihai Pașca a amintit pe cel care se referă la lărgirea sferei de aplicare a ordinului de protecţie pentru creşterea gradului de siguranţă al cetățenilor. Proiectul va fi finalizat săptămâna viitoare. Un alt proiect se referă la reforma cadrului legal privind sectorul ONG. Un al treilea proiect amintit se referă la legislația privind recuperarea creanțelor provenite din infracțiuni, prin Agenția Națională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate (ANABI). „Urmărim recuperarea efectivă a prejudiciilor, a produselor dobândite ilicit, actul de justiție nu poate fi complet fără un astfel de rezultat”, a spus secretarul de stat Pașca. Baza logistică, inclusiv cinci depozite pentru bunurile indisponibilizate, se dorește a fi finanțată prin PNRR.
Mihai Pașca a vorbit despre desființarea Secţiei speciale pentru magistraţi (SIIJ), un obiectiv atins al programului de guvernare și una dintre cerințele pentru ridicarea MCV. Față de proiectele anterioare care au vizat desființarea SIIJ, proiectul pornit de la zero de Guvern îndeplinește două condiții esențiale: a întrunit o majoritate și este aprobat de Consiliul Superior al Magistraturii. Proiectul prevede reglementări privind desemnarea procurorilor care vor prelua atribuțiile SIIJ.
Pentru că este arădean și pentru că Aradul este reprezentat de doi secretari de stat din partide diferite, Mihai Pașca a amintit de proiectul prin care este înlocuit sistemul de climatizare și ventilație al Tribunalului, cu obiectivul clar de a reabilita întreaga clădire a Tribunalului, importantă și reprezentativă pentru orașul nostru, inclusiv prin realizarea iluminatului arhitectural.
Mihai Pașca a vorbit și despre „cea mai mare mândrie și onoare pe care poate să o aibă un român”, aceea de a reprezenta țara la un nivel important, în relația cu instituțiile europene, la Consiliul JAI sau în relația cu Republica Moldova.
Mihai Pașca: „Doar prin recuperarea creanțelor provenite din infracțiuni actul de justiție este complet”
Facebook Comments