Senatorul PSD de Arad Mihai Fifor consideră că sistemul sanitar arădean are nevoie urgentă de sprijin și de modernizare. În urma unor serii de întâlniri pe acest subiect cu specialiști și cu factori de decizie din domeniu și a unor analize aprofundate, Mihai Fifor spune că sistemul de sănătate din Arad reprezintă o urgență și este o prioritate pentru el și pentru echipa din care face parte. În acest sens, parlamentarii PSD Arad vor apela cu toată determinarea la pârghiile de care dispun, pentru a concretiza fiecare pas din acest demers. Ca prim pas, pe data de 24 februarie, Mihai Fifor l-a invitat pe ministrul Sănătății, Florian Bodog, la Arad.
„Recent s-a făcut public bugetul pentru anul 2017. În acest document se poate observa că Guvernul PSD a majorat bugetul pentru sănătate cu 6%, ajungând la 7,74%. Majorarea bugetului permite și creșterea cheltuielilor de personal cu 22,31%, dar și a celor cu bunuri și servicii cu 2,82% față de execuția preliminată pentru 2016. Aradul are nevoie de cât mai mult sprijin financiar pentru a remedia situația în care se află sistemul sanitar arădean, iar noi, parlamentarii PSD, avem nu doar radiografia necesităților acestui sistem, ci și forța politică de a aduce acest sprijin. Iar determinarea noastră e clară: majorarea salariilor medicilor cu 15% este doar un prim pas. Discursuri bine documentate și în cunoștință de cauză sunt multe, ale multor politicieni, mai noi sau mai vechi. Diferența de la discurs la fapte stă, desigur, în modul în care vom reuși să determinăm administrația publică locală, și mă refer cu precădere la Primăria Municipiului Arad, să se implice cu seriozitate și responsabilitate, alături de Consiliul Județean și de Ministerul Sănătății în acest proiect“, spune senatorul Mihai Fifor.
De la cedarea unităților spitalicești de către Primarie Consiliului Judetean și până astăzi, asistăm la un proces de dezvoltare și modernizare a sistemului de sănătate anevoios, îngreunat de lipsa finanțării constante, de investiții de proastă calitate și, mai ales, de o politică managerială extrem de păguboasă în domeniul resursei umane de specialitate, indispensabilă pentru un act medical de calitate. Multe dintre clădirile în care își desfășoară activitatea secțiile Spitalului Județean sunt retrocedate, uzate și au devenit un real pericol pentru pacienți și pentru personalul medical. Vulnerabilitățile sistemului s-au transformat în amenințări la adresa sănătății arădenilor și a personalului medical care își desfășoară activitatea în acele clădiri.
Compartimentul ATI Pediatrie este nefuncțional de la înființare din cauza lipsei de personal, iar aparatura medicală în valoare de peste 200.000 de euro zace depozitată într-o încăpere a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Arad.
Avem un Spital TBC nou, spital care trebuia să fie funcțional din ianuarie 2015. Și în acest caz avem dovada unui management lipsit de eficiență și de viziune organizațională. Finanțarea prevăzută de Consiliul Județean a asigurat doar construirea spitalului, nu și mobilarea și dotarea cu echipamente medicale. La proasta administrare s-au adăugat și luptele din interiorul echipei care conduce municipiul și județul Arad de prea mulți ani. Iniţiativa fostei conduceri de a muta acolo secţiile de obstetrică-ginecologie şi neonatologie a dus la un nou blocaj în darea în folosință a noului spital TBC.
Pe de alta parte, Județul Arad se află între primele județe din țară în ceea ce priveşte incidenţa cazurilor de cancer. Clădirile în care funcţionează și secția de Oncologie a spitalului au fost construite în anul 1905, respectiv 1913. Faptul că alte orașe au astăzi Centre Oncologice noi și funcționale sau proiecte deja aprobate de Ministerul Sănătății pentru construcția unui institut de oncologie ne arată preocuparea de ani buni a administrațiilor municipale sau județene pentru sistemul lor de sănătate.
„De prea multă vreme, managementul defectuos al administrației publice locale, dar și al conducerii Spitalului Județean adâncește criza în care se găsește sănătatea arădeană, cu tot sprijinul guvernamental primit. Ministerul Sănătății a alocat bani pentru achiziționarea unui aparat RMN la Spitalul Județean. Banii s-au întors la centru pentru că nu au reușit să parcurgă procedurile într-un timp rezonabil. Ministerul Dezvoltării a alocat fonduri pentru proiectul Ambulatoriu Integrat, dar a fost nevoit să ceară banii înapoi după ce am văzut cu toții că lucrările au fost de proastă calitate. Unitatea de Primire Urgențe a fost inundată la puțin timp după inaugurare, iar instalația de climatizare a cedat în plină caniculă. Acum administrația județeană, în echipă cu municipalitatea, a venit cu solicitări de a primi din nou fonduri pentru ceva ce s-a pierdut din cauza unei proaste guvernări locale.
De ce un județ cum este Aradul, renumit cândva pentru rapiditatea dezvoltării sale, este în 2017 în spatele altor județe la capitolul sănătate? Consiliul Județean Arad este autoritate tutelară pentru toate spitalele din Arad. Administrația județeană, fara sprijin responsabil din partea Primăriei Municipiului Arad, își dovedește neputința în a gestiona frâiele sistemului sanitar într-un mod benefic pentru arădeni. Ne punem în mod firesc întrebarea: oare câte dovezi să mai așteptăm de la o echipă care și-a arătat neputința și lipsa de viziune în a administra sistemul sanitar arădean? Oare de câte studii și strategii plătite cu bani grei mai este nevoie pentru a vedea că sănătatea arădeană este în pragul colapsului?
Credem că a venit momentul să ne așezăm de urgență la masa dezbaterii pentru a identifica soluțiile imediate de redresare ale acestui sistem bolnav, decidenți din administrația publică, parlamentari, decidenți guvernamentali, universitari, astfel încât lucrurile să intre în logica firească în care sistemul medical trebuie să furnizeze servicii de calitate arădenilor și nu să cauzeze acestora probleme suplimentare. La urma urmei, sănătatea arădenilor trebuie să reprezinte prioritate zero pentru toți factorii implicați în gestionarea treburilor Aradului“, susține senatorul Mihai Fifor.