EVITAREA CONDAMNĂRII la închisoare poate avea loc doar dacă se îndeplinesc două condiții:
Prejudiciul este achitat integral (+15 sau +25%) ÎNAINTE de începerea procesului penal (de la controlul fiscal, până la primul termen de judecată)
Doar dacă prejudiciul este mai mic de 1 milion de euro!
După începerea procesului penal, persoana acuzată nu mai poate scăpa de pedeapsa cu închisoarea dacă va fi condamnată.
În toate cazurile de evaziune, cresc pedepsele penale, pentru cei condamnați.
Legea prevede următoarele situații:
În maxim 30 de zile de la controlul fiscal prin care a fost constatat prejudiciul < 1 milion euro. Dacă persoana acuzată achită prejudiciul + 15% + dobânzi și penalități, fapta nu se pedepsește. Organele penale nu sunt sesizate. Pentru prejudicii mai mari de 1 milion, fapta e sesizată la organul penal.
În cursul urmăririi penale, dacă prejudiciul e până la 1 milion de euro. Dacă persoana acuzată achită prejudiciul + 25% + dobânzi, penalități, fapta nu se pedepsește.
Pentru prejudicii mai mari de 1 milion, dosarul de trimite în instanță pentru judecare.
Până la primul termen de judecată. Dacă prejudiciul e până la 1 milion de euro, și persoana acuzată îl achită integral + dobânzi, penalități, SE POATE aplica pedeapsa cu amenda penală. Dacă prejudiciul e > 1 milion euro și se achită integral + dobânzi, penalități, atunci pedeapsa se înjumătățește.
De la primul termen de judecată până la pronunțarea instanței (deci ÎNAINTE de condamnare!) – indiferent de valoarea prejudiciului, pedeapsa se reduce cu o treime.
IMPORTANT:
SCOPUL PRINCIPAL al legii este recuperarea prejudiciilor la bugetul de stat. Prioritatea e ca statul să obțină banii prejudiciați, abia apoi este condamnarea persoanei (o persoană condamnată înseamnă un cost suplimentar pentru stat și pentru contribuabili).
Deputat Mihai Fifor
Președinte PSD Arad
Biroul de Presă al PSD Arad