Miezul de nucă, un rezervor de energie și sănătate

by Cristian Dobre

Este un rezervor de energie si sanatate,intareste sistemul imunitar, imbunatateste memoria, stimuleaza inteligenta, trateaza lipsa poftei de mancare, lupta cu slabiciunea si extenuarea, previne aparitia accidentelor vasculare, ajuta la buna functionare a glandei tiroide, are efecte laxative. Si totusi, multe persoane se feresc sa  includa in regimul lor alimentar miezul de nuca, din motiv ca acesta ingrasa.

S-a descoperit ca, desi au un continut mare de grasimi, nucile nu duc la cresterea in greutate, atunci cand inlocuiesc alte alimente. Studiile recente demonstreaza ca includerea acestor fructe in dieta este o alegere buna pentru sanatate. Iar cei care vor sa dea jos cateva kilograme pot presara nuca macinata peste cereale, iaurt sau salata. Acest fruct-minune este bogat in potasiu, fosfor, cupru, magneziu, vitamine, diferite uleiuri volatile, ceea ce il face sa fie un element nutritiv de calitate. Nutritionistii sustin ca miezul de nuca are o valoare calorica mai mare decat a carnii, insa grasimile continute sunt nesaturate, contribuind la scaderea colesterolului.

Valoarea energetica a miezului de nuca este in medie de 700 kcal la100 g. Acesta are efect laxativ, contribuie la scaderea continutului de colesterol din sange si are o cantitate foarte redusa de hidrati de carbon. Miezul de nuca este admis in regimul diabeticilor. Acesta este unul dintre cele mai vitalizante si nutritive alimente cunoscute si o minune pentru organism in sezonul rece.

Pentru marirea capacitatii de memorare, ar fi bine sa le consumi zilnic amestecate cu miere de albine. In cazul aterosclerozei, colesterolului si stresului se recomanda  nucile verzi in combinatie cu mierea. Este un excelent vermifug, eliminand tenia. Miezul de nuci, consumat zilnic, este un tratament eficient contra psoriazisului sau a eczemelor alergice. Consumul de nuci creste pragul de toleranta pentru durere si aduce o contributie importanta la mentinerea tonusului musculaturii netede, fiind implicat si in procesele de transmitere neuromusculara. Nucile contin tanin cu efect astringent, de aceea sunt folositoare si in tratamentul diareei.

Consumul periodic de nuci proaspete intareste vasele de sange si previne deteriorarea acestora, in special la varstnici. Datorita vitaminei E, consumatorii de nuci reduc riscul de atac de cord. Nucile, consumate zilnic, tin arterele flexibile, inima sanatoasa si previn aparitia atacului vascular cerebral. Daca nu le preferi verzi sau uscate, le poti consuma sub forma de dulceata, pentru ca isi pastreaza aproape toate proprietatile.

Remedii naturiste: Pune nucile intr-un vas de sticla, adauga ulei de masline apoi inchide vasul si lasa-l 40 de zile la soare. Strecoara-l si pastreaza-l la loc intunecos si uscat. Acest ulei se foloseste in dermatoze, enurezis, varice, arsuri si rani care se vindeca greu.

Peste o lingura de membrana maruntita de nuc, toarna un pahar de apa clocotita si lasa infuzia data 2-3 ore. Se clateste gatul de cateva ori cu infuzie calduta in cazul in care ai angina. Peste membrana de la 20 de nuci toarna o jumatate de pahar de alcool si lasa-l timp de 10 zile la loc uscat si intunecos. Se iau cate 20 de picaturi in putina apa, cu 20-30 de minute inainte de masa. Aceasta tinctura se recomanda in mastopatii si fibrom uterin. Nucile uscate sunt recomandate in caz de aciditate prea mare a stomacului.

 

Sanatate.bzi.ro

Facebook Comments

Centrul de preferințe pentru confidențialitate