Vara este sezonul în care petrecem cel mai mult timp în aer liber, atât ziua, cât și seara. Din păcate, anotimpul însorit marchează și sezonul țânțarilor, iar mușcăturile acestora nu numai că nu sunt estetice, ele produc și un disconfort major din cauza mâncărimii provocate, în mod repetat, de bubițele de pe piele. Află cum poți ține țânțarii la distanță, prin metode simple, accesibile și 100% naturale!
Cremele și spray-urile de corp cu acțiune anti-insecte din comerț, care promit să țină țânțarii la distanță, pot conține substanțe chimice urât mirositoare și adesea dăunătoare, mai ales în cazul copiilor și al persoanelor cu piele reactivă, sensibilă sau predispusă la acnee. Așadar, ar fi bine să te orientezi către metode cât mai naturale de îndepărtare a țânțarilor, pentru a evita orice neplăcere cauzată de ingredientele agresive din produsele specializate. Mai jos, îți oferim câteva trucuri eficiente prin care te poți feri de mușcăturile țânțarilor.
Poartă haine deschise la culoare – atunci când își caută hrana, țânțarii sunt atrași de culorile și nuanțele care contrastează cu linia orizontului. Prin urmare, culorile deschise nu îi vor atrage la fel de puternic precum cele mai închise. Încearcă să te îmbraci, pe timp de vară, în tonuri deschise, pastelate, care nu numai că sunt potrivite sezonului și pun în valoare bronzul natural, dar te vor proteja și de pericolul mușcăturii de țânțar.
Înconjoară-te de lavandă – țânțarii, muștele și fluturii de noapte nu tolerează și se țin departe de mirosul pregnant de lavandă. Dacă stai la curte, poți planta câteva plante de lavandă în dreptul geamurilor casei și la intrare. În cazul în care stai la bloc, îți poți pune lavandă în ghivecele de pe balcon sau de pe geam. Astfel, vei reuși să creezi o barieră împotriva țânțarilor. Lavanda este o plantă care iubește soarele și este ușor de întreținut. Atunci când ieși din casă, ai grijă să aplici pe piele, la încheieturi și în zona gâtului, câteva picături de ulei esențial de lavandă, care va respinge țânțarii care încearcă să se apropie de tine. În plus, vei mirosi frumos toată ziua. Uleiul essential de lavandă este foarte versatil, așa încât poți face și spray-uri ambientale din el, combinând câteva picături cu apă proaspătă, într-un recipient cu pulverizator. Poți pulveriza amestecul pe așternuturi, pe pernele de pe canapea și chiar în aer, pentru a reîmprospăta atmosfera din casă.
Mănâncă mai mult usturoi – uleiul de usturoi, care este eliberat prin toți porii după ce mănânci o masă bogată în usturoi, acționează sub forma unei bariere între pielea ta și țânțari. Acum ai un motiv în plus să mănânci paste cu sos de roșii și usturoi, dar și dovlecei pane cu mujdei de usturoi, în zilele de vară. De asemenea, poți ține câțiva căței de usturoi în bucătărie, deoarece mirosul este sufficient de puternic pentru a îndepărta musafirii nedoriți.
Folosește un ventilator – este binecunoscut faptul că apa atrage țânțarii, prin urmare se cunoaște și că vântul îi poate îndepărta. Folosește-te de această informație pentru a ține țânțarii la distanță. Pornește ventilatorul sau aerul condiționat în camera în care petreci cel mai mult timp ori scoate-l pe terasa/ balconul casei tale, dacă vrei să te relaxezi câteva ore fără să te expui mușcăturilor de țânțar. Direcționează sursa de ventilație către sol, întrucât țânțarii au tendința de a zbura mai jos atunci când adierea vântului îi deranjează.
Elimină sursele de apă stătătoare – Aici poate fi vorba de vaze cu flori, haine lăsate la înmuiat sau vase de bucătărie cu alimente lăsate la dezghețat. După cum spuneam, țânțarii sunt atrași de apă, dar e important de reținut că tendința lor este să depună ouă în preajma unei surse de apă stătătoare. Așadar, dacă te lupți cu prezența țânțarilor în casă, evită, pe cât posibil, orice sursă de apă necurgătoare.
Așază felii de lămâie pe suprafețele din casă – Mirosul de lămâie este, la fel ca cel de lavandă, foarte util în îndepărtarea țânțarilor. În plus, este foarte ușor să îți învălui casa în această aromă citrică – ai nevoie doar de câteva lămâi, pe care să le feliezi și să le plasezi pe suprafețele din jur. Dacă îți place mirosul proaspăt de eucalypt, află că și acesta este eficient în alungarea țânțarilor. Uleiul esențial de eucalypt este foarte puternic, așa încât vei avea nevoie doar de câțiva stropi, într-un difuzor pentru aromaterapie, pentru a parfuma întreaga casă. Poți face un spray odorizant si din acest tip de ulei, amestecând câteva picături într-un recipient cu apă, sau îl poți folosi ca atare, pe piele.
De ce sunt țânțarii mai atrași de unii oameni decât de alții?
Mai mult ca sigur ai cel puțin un prieten care nu se alege cu nicio înțepătură de țânțar, chiar dacă stați în același loc, în același timp. Ei bine, oamenii de știință susțin că, într-adevăr, unele persoane atrag țânțarii precum un magnet, în timp ce altele nu prezintă niciun interes pentru aceștia.
Studiile făcute pe această temă până în prezent au descoperit ca persoanele cu concentrații mari de steroizi sau colesterol la suprafața pielii atrag țânțarii. De asemenea, țânțarii sunt atrași și de persoanele care produc anumite tipuri de acizi în cantități mari – acidul uric, de pildă, produce un miros care atrage țânțarul. Femeile însărcinate sunt, de asemenea, mai expuse mușcăturilor de țânțar, asta pentru că produc o cantitate mai mare de dioxid de carbon, iar acesta atrage, la rândul lui, țânțarii.
La ce riscuri te expune o înțepătură de țânțar?
Pe lângă mâncărimea la nivelul pielii, care poate persista câteva zile, mușcătura de țânțar vine și cu alte riscuri. De pildă, unele persoane pot dezvolta reacții alergice din cauza mușcăturii de țânțar.
De asemenea, țânțarul poate transmite diverse boli. Din fericire, în Romania nu există virusuri fatale ce pot fi transmise prin mușcătura de țânțar, însă în alte colțuri ale lumii, acest lucru se petrece. Virusul Zika, febra Dengue, febra galbenă, virusul West Nile sunt doar câteva exemple de virusuri și boli grave ce sunt transmise de țânțari în alte părți ale lumii precum Africa, America de Sud ori Caraibe.