METODE DE CONSERVARE A LEURDEI PENTRU IARNA

by Cristian Dobre

Leurda se intalneste mai ales, prin padurile de foioase – fag, stejar si frasin, o data cu aparitia urzicilor si a untisorului. Acestei plante i se simte mirosul chiar inainte de a o zari. Este unul dintre primii vestitori ai primaverii, care inunda suprafata solului cu petece de culoare verde intens inca din luna martie, imediat dupa ghiocei.

Din punct de vedere terapeutic, actiunea leurdei este considerata a fi mai puternica decat a usturoiului. De la acesta planta se folosesc frunzele, inainte de inflorire, precum si bulbul.

Pentru alimentatie si preparare in stare proaspata, se recolteaza frunzele fragede, tinere, in lunile martie-aprilie. Acestea se taie cu un cutitas, pentru a nu scoate afara planta cu tot cu radacina, care trebuie sa ramana in pamant pentru a permite regenerarea plantei.

Dupa recoltare, frunzele de leurda se pastreaza in frigider, la 2 – 4 grade Celsius. Uscarea frunzelor de leurda se face greu, deoarece contin foarte multa apa si fermenteaza imediat ce au fost lasate mai multe zile sa stea la temperatura camerei.

Utilizari culinare
De la leurda se mananca absolut tot: bulbul, frunzele, tijele, florile, semintele. Frunzele verzi si proaspete de leurda se pot consuma in salate, ca atare, sau alaturi de sfecla rosie, spanac, castraveti, fasole, etc; cu maioneza de legume, in piure de urzici, mancare de verdeturi- spanac, stevie, etc; unt de verdeturi, paste, etc, sau alte preparate care se preteaza cu usturoi.

Se intrebuinteaza de asemenea ca si condiment:- frunzele se folosesc proaspete, taiate marunt, presarate pe sandviciuri, pe painea cu unt sau maruntite si nefierte, aromatizand supele, ciorbele si alte mancaruri.

Leurda se foloseste des in bucataria europeana. Frunzele proaspete, culese primavera, sunt folosite la aromatizarea sosurilor, cartofilor, omletelor sau branzeturilor. Bulbii se folosesc precum usturoiul. Leurda confera o aroma deosebita perisoarelor, chiftelelor, galustelor, tocanelor cu carne sau altor mancaruri al caror gust este imbunatatit, de regula, cu patrunjel verde ori usturoi. Frunzele mai pot fi consumate fie singure, sub forma de salata sau ca piure, fie in amestec cu frunzele de urzica care ii atenueaza gustul destul de intepator.

Conservarea pentru iarna
Pentru iarna, leurda poate fi pastrata in felul urmator: tocati marunt planta, cu tot cu bulb si floare, si o amestecati cu un praf de sare, ulei vegetal presat la rece si, facultativ, migdale, nuci, alune, muguri de pin, in functie de ce va place. Iese un pesto pe care il puneti in borcane de sticla si-l pastrati la congelator. Se consuma in maxim 6 luni.

Se poate servi pe paine prajita, in salate sau ca sos pentru paste. De asemenea, puteti sa congelati leurda ca atare, asa cum procedati cu patrunjelul sau leusteanul.

Sursa: sanatate.bzi.ro

Facebook Comments

Centrul de preferințe pentru confidențialitate