Metoda Curierul, ultima înșelătorie cu care sunt păcăliți românii

by Andreea Radu

Hoții nu iau pauză niciodată, iar metodele prin care îi lasă pe oameni fără bani sunt din ce în ce mai ingenioase și mai adaptate la viața cotidiană. Așa se face că în plasa escrocilor ajung să cadă tot mai mulți oameni de bună-credință, care nu s-ar gândi nicio clipă că au de-a face cu hoți și cu planurile lor bine puse la punct. Pe acest lucru se bazează și escrocii, care au elaborat o nouă metodă de a-i păcăli pe români, scrie impact.ro.

Metoda Curierul, ultima înșelătorie cu care sunt păcăliți românii
De când este pandemie, din ce în ce mai mulți oameni comandă online produsele de care au nevoie, pentru a nu mai fi nevoiți să se deplaseze în magazine. Așa se face că hoților le-a venit o nouă idee de înșelătorie. După metode deja consacrate, precum Accidentul sau Acoperișul, a apărut și metoda Curierul.
Escrocii își aleg de obicei drept victime persoane în vârstă, care locuiesc singure și care pot fi ușor de păcălit. Ei sună la ușile oamenilor și le spun că lucrează la o firmă de curierat și că au un colet pentru vecinii lor, dar că aceștia nu sunt acasă. Apoi, îi conving pe oameni că pachetul este extrem de important și că trebuie să plătească ramburs o sumă destul de mare de bani.
Oamenii de bună-credință achită suma și preiau coletul și abia după ce falsul curier pleacă cu banii își sună vecinii. Astfel află că au fost păcăliți, dar este deja târziu, pentru că așa-zișii curieri sunt deja duși cu economiile lor.

Metode vechi de înșelătorie, adaptate în pandemie
Și metodele deja existente ale hoților încă sunt folosite, dar au fost adaptate la situația actuală. Metoda Accidentul, de exemplu, continuă să facă victime, iar escrocii păcălesc oameni folosindu-se de situația epidemiologică actuală. Polițiștii explică faptul că hoții care operează acum folosind această metodă sună oamenii pe telefonul fix și se dau drept rude sau cunoștințe aproapiate.
Hoții le spun victimelor că sunt infectați cu Covid-19 și că au nevoie de o sumă importantă de bani pentru a cumpăra aparate de oxigen. Mulți oameni cad în plasă și ajung să le transfere sume deloc de neglijat escrocilor. Autoritățile atrag atenția și le transmit oamenilor să verifice aceste informații înainte de a da bani pe care nu îi mai pot recupera ulterior. De asemenea, să fie atenți la metodele mai noi, de tip scam sau phishing, prin care sunt păcăliți să dea bani sau date sensibile online.

Cum vă feriți de escrocherii
Atunci când aveți de-a face cu o persoană care vă cere bani în numele altcuiva, nu acționați niciodată la primul impuls. Hoții mizează tocmai pe argumentul emoțional și pe puterea de convingere pe care o au atunci când îi pun pe oameni față în față cu o veste importantă.
Nu vă încredeți într-un necunoscut și verificați întotdeauna dacă este adevărat ce vi se spune. Când vi se cer bani în numele altei persoane, sunați persoana respectivă, chiar dacă hoții vor încerca să vă convingă să nu o faceți.
De asemenea, dacă primiți mesaje sau e-mail-uri care conțin oferte prea bune ca să fie adevărate sau link-uri dubioase, nu le accesați niciodată. În cazul în care ați apucat să dați click, nu mergeți mai departe și nu dați datele personale sau datele cardului, pentru că s-ar putea să rămâneți cu conturile goale.

Facebook Comments