Adrian Wiener, senator USR Arad, a interpelat conducerea Casei Naționale de Asigurări de Sănătate în privința investigațiilor paraclinice de tip RMN și CT, având în vedere lungile liste de așteptare și urgența acestor investigații în diagnosticul oncologic.
Investigațiile paraclinice de înaltă performanță de tip RMN si CT sunt utilizate adeseori pentru diagnosticul oncologic: atât pentru diagnosticul pozitiv sau de extensie loco-regională, cât și pentru monitorizarea recidivelor. Aceste investigații intră în ghidurile și protocoalele de diagnostic oncologic fiind esențiale pentru conduita terapeutică, atât pre-operator cât și înaintea administrării schemei de citostatice. Astfel, efectuarea lor într-un interval de timp rezonabil, care să nu conducă la amânarea intervenției terapeutice (chimioterapie, radioterapie sau terapie chirurgicală) este legată în mod nemijlocit de supraviețuirea pacientului oncologic.
În același timp, este de notorietate faptul că listele de așteptare pentru aceste investigații, în baza biletelor de trimitere de la medicii specialiști, sunt din ce în ce mai încărcate și timpii de așteptare pentru aceste investigații sunt din ce în ce mai lungi. Aceasta deoarece finanțarea este insuficientă pentru a deservi, în timp rezonabil, patologia oncologică din România. Deseori, aceste investigații, care ar trebui efectuate în regim ambulatoriu pentru categoriile de cazuri menționate, se efectuează în spitale, în regim de urgență, pentru a compensa lunile de așteptare care rezultă în urma programării la suspiciunile de patologie oncologică.
Adrian Wiener, senator USR Arad: ”Am chestionat CNAS dacă intenționează să ia în considerare disjungerea patologiei oncologice de celelalte patologii care necesită investigații de tip RMN sau CT și finanțarea lor prin contracte separate cu furnizorii de astfel de servicii medicale. Am solicitat totodată o serie de date referitoare la sumele alocate furnizorilor de servicii de tip RMN cu care au fost încheiat contracte pentru anii 2015, 2016, 2017 și 2018, pentru a putea verifica nivelul de utilizare a resurselor financiare alocate pentru investigații de imagistică de fiecare contractant. Doresc implementarea unor mecanisme care să conducă la evitarea acelor situații în care distribuția cheltuielilor pentru decontarea serviciilor de tip RMN pe fiecare semestru din anii 2015, 2016, 2017, a fost inegală, astfel încât în ultimul semestru al fiecărui an s-au alocat în urma rectificărilor sume uriașe, care au rămas necheltuite.”