Consiliul Judeţean, în parteneriat cu Centrul Cultural Judeţean, Complexul Muzeal și Biblioteca Judeţeană “A.D. Xenopol” găzduieşte, timp de trei săptămâni, o inedită expoziţie cu temă medicală, intitulată „Medicina arădeană, în documente şi imagini”. La vernisaj au participat și președintele Consiliului Județean, Iustin Cionca, viceprimarul Călin Bibarț, conducerea spitalului județean și al Ordinului Farmaciștilor, reprezentanții celor două universități arădene, colecționari, istorici locali, medici.
Expoziţia, care aparţine lui Alex Cserni, fost asistent medical, este structurată în două secțiuni: istoria farmaciilor arădene şi istoria medicinei. Cuprinde documente inedite despre medicina arădeană, reţete, fotografii vechi cu unităţi sanitare şi farmacii, corespondenţă şi vase de farmacie. “Toate aceste documente sunt un omagiu adus medicinei arădene, personalităţilor medicale şi efortului colectiv pe care l-a făcut comunitatea pentru a construi spitalele prin donaţii publice, din Arad şi din judeţ. Amintim aici Spitalul din Ineu şi Spitalul din Lipova, care au fost construite prin colectă publică “ – spune Alex Cserni. Președintele Consiliului Județean Arad, Iustin Cionca, a accentuat că în Anul Centenarului Marii Uniri, Consiliul Județean își asumă punerea în valoare a patrimoniului arădean material și imaterial, care a contribuit la dezvoltarea Aradului într-un județ de referință la nivel euroregional.
În secțiunea dedicată istoriei farmaciilor sunt expuse documente vechi, de sute de ani, reţete din 1894 din farmacia de la Aradul Nou, poze cu primele nouă farmacii din Arad, documente, plicuri, vase farmaceutice dar şi vase în care îşi vindeau farmaciile celebre cremele şi produsele proprii – crema Margit, crema cu viorele, etc. În secțiunea dedicată medicinei există un capitol unde găsim imagini cu peste 20 de spitale improvizate din Primul Război Mondial, aflate în diverse locaţii din Arad: licee (Colegiul Moise Nicoară, Preparandia, Şcoala de fete, Şcoala Evreiască), Spitalul unde funcţionează acum Spitalul Matern, Policlinica Specială sau Uzina de Vagoane, în care putem observa dezastrul din timpul războiului şi numărul mare de răniţi care au trebuit trataţi în condiţii improvizate, cu eforturi foarte mari ale colectivităţii locale.
De asemenea, în cadrul expoziţiei „Medicina arădeană, în documente şi imagini”, sunt cuprinse şi imagini cu spitalele vechi din Arad, Societatea “Crucea Albă” – care a construit primul spital de copii în Arad – dar şi imagini cu staţiunea Moneasa, unde s-a amenajat prima bază de tratament din judeţ. “Ne bucurăm că Centrul Cultural Judeţean Arad este partener în organizarea acestei expoziţii inedite, care aduce în faţa arădenilor documente şi mărturii, vechi de sute de ani, importante şi interesante, despre istoria şi începuturile medicinei în Arad. „Medicina arădeană, în documente şi imagini” este o expoziţie – eveniment pe care ar trebui să o viziteze toţi arădenii, în următoarele trei săptămâni, la Consiliul Judeţean Arad” – a declarat Ionel Bulbuc, directorul Centrului Cultural Judeţean Arad.