Federația Sindicală Hipocrat din România solicită stabilirea de urgență a unei întruniri în intervalul 25-27 iulie 2016, pentru a discuta propunerile de modificare a Ordinului Ministerului Sănătății nr. 870 din 1 iulie 2004, actul normativ care reglementează timpii de lucru și gărzile din unitățile sanitare, atrăgând, totodată atenția, că lipsa măsurilor imediate poate duce la perturbarea activității medicale și la apariția unor mișcări de protest în toată țara.
Într-un comunicat al federației, remis luni AGERPRES, se atrage atenția asupra faptului că asigurarea gărzilor este în pericol de la 1 august.
„Asigurarea gărzilor este în pericol de la 1 august. Implementarea dispozițiilor OUG 20/2016, articolul 32, aliniatul 6, nu poate fi efectuată fără modificarea și completarea OMS 870/2004, solicitată pentru prima dată de Federația Sindicală Hipocrat, împreună cu Sindicatul Promedica, Alianța Medicilor pentru Modernizarea Sistemului Medical și Camera Federativă a Sindicatelor Medicilor din România, prin mișcarea cunoscută sub numele de ‘Primăvara Medicală’. Acest fapt va duce inevitabil la perturbarea activității medicale în unități sanitare publice și chiar la o implementare neunitară. În acest moment, atât șefii de secție, cât și angajatorii, nu știu cum să întocmească graficul de lucru pentru gărzi”, se spune în comunicat.
Potrivit sindicaliștilor, lipsa măsurilor imediate poate duce la perturbarea activității medicale și la apariția unor mișcări de protest în toată țara.
„Lipsa de reacție a Ministerului Sănătății la propunerile de modificare a OMS 870/2004 pe care vi le-am transmis pe platforma online ne determină să vă solicităm, de urgență, stabilirea unei întruniri în intervalul 25-27 iulie 2016, pentru soluționarea acestei situații. Considerăm că ignorarea inițiativelor partenerilor sociali pune în pericol credibilitatea declarațiilor referitoare la îmbunătățirea sistemului sanitar românesc, la creșterea gradului de satisfacție al pacientului și la stimularea personalului medical. Vă menționăm că lipsa măsurilor imediate poate duce la perturbarea activității medicale și la apariția unor mișcări de protest în toată țara”, susține președintele Federației Sindicale Hipocrat, Ion Cotojman.
În plus, Federația Sindicală Hipocrat precizează că a depus încă de săptămâna trecută, la Ministerul Sănătății, un document prin care aduce la cunoștință că termenii stabiliți pentru îmbunătățirea dialogului social și a consultării cu sindicatele, prin constituirea de grupuri de lucru, pe diverse teme, nu au beneficiat de implicarea Ministerului Sănătății și nu au avansat, ajungându-se în această situație.
Sursa: agerpres.ro