Situația devine tot mai disperată la Spitalul Județean. Doi pacienți sunt deja de două zile, în așteptarea locurilor disponibile la ATI. Aglomerarea este din ce în ce mai mare, iar totalul personalului a ajuns să fie în număr de doar 20 de medici, cu tot cu rezidenți, dintre care, doar astăzi, pleacă doi.
În cadrul ATI – 85 de paturi sunt ocupate, locuri nu mai sunt practic deloc.
Dana Olar, șeful secției de pneumologie 2 Arad: „Vă cerem sprijinul în acest moment. Trebuie să ne ajutați să convingem populația că trebuie să se adreseze spitalului atunci când forma bolii nu mai este de gestionat acasă. Peste tot în lume este al treilea val, de o agresivitate mai mare.”
Medicii ne-au spus că au trimis 4-5 mostre spre secvențiere. Aceasta ar putea demonstra existența unor noi tulpini ale virusului.
Din ce în ce mai mulți pacienți cu vârstă medie fac forme grave ale bolii, iar rugămintea medicilor este să nu stea prea mult acasă, dacă se simt rău.
„Este o presiune foarte mare pe noi – ca medici. Suntem obosiți deja, a fost un an foarte greu. Cu bune, cu rele, nu e ușor să ajungi de pe locul 2 pe locul 18 la cazuri și decese. Eu zic că ne-am descurcat.”, a spus Mircea Onel.
Erica Repolski, medic primar pneumolog și șef pe recuperare respiratorie ne-a afirmat că: „Din păcate, noi, la ora actuală, suntem cu cea mai mică sumă alocată pentru sănătate și cu personalul cel mai puțin pe suta de mii de locuitori.
Să nu credeți că nouă ne este ușor să vedem pacienți suferind, murind, pe care nu mai putem să-i ajutăm. Pentru că, din păcate boala aceasta poate manifesta și forme foarte grave.”
Dacă e să comparăm toate cele trei valuri Covid, după spusele medicilor din Arad, valul trei în care ne aflăm acum este cel mai agresiv dintre toate.
„Avem mult mai mulți pacienți vindecați, decât infectați. Din păcate, există și aceste decese.”, a mai adăugat Mircea Onel.