MEDICAMENTE HOMEOPATE

by Cristian Dobre

Terapeutica homeopatica are ca principiu de baza individualizarea/personalizarea tratamentului: nu tratam boli, tratam bolnavi. Si asta o face de mii de ani. Organizatia Mondiala a Sanatatii abia de sapte ani a introdus notiunea de tratamentul persoanei. In jurul acestei terapii alternative s-au format, in timp, o serie de mituri. Iata cateva mituri despre medicamentele homeopatice:

Pasta de dinti cu menta anuleaza efectul medicamentelor homeopatice
Medicamentele homeopate se administreaza, de obicei, la distanta de mese – 30 minute inainte sau 1 ora dupa – pentru a evita interactiunea cu arome puternice (ex: menta, cuisoare, scortisoara, ghimbir, usturoi, eucalipt, cafea), care scad le absorbtia.

Este mult spus ca nu mai functioneaza. Aceste arome pot diminua efectele. Rar apar cazuri cand mentolul (prezent in ceai de menta, guma de mestecat, ciocolata cu menta, pasta de dinti, apa de gura cu menta) sau alte arome inactiveaza medicamentul homeopat.

Cafea si alcoolul interfereaza cu medicamentele homeopatice
In timpul tratamentului homeopat se recomanda intr-adevar reducerea consumului de cafea la maxim o lingurita pe zi. Similar, se evita infuziile concentrate si consumul de alcool, cel putin in ziua administrarii medicamentului homeopat. Nu se doreste impunerea unor restrictii, dar frecvent organismul sufera tocmai din cauza excesului de alcool, cafea sau tutun. in ce priveste tratamentul, exista multiple modalitati de administrare, in functie de situatie.

In cazurile acute se recomanda adminstrarea zilnica – de 2-3 ori pe zi primele 3-4 zile, dupa care se scade frecventa. in cazurile cronice se pot indica dilutii zilnice sau periodice – la 7 zile, la 14 zile sau chiar la 1-2 luni. Asa ca precautiile mentionate nu sunt permanente.

Dilutia din medicamentele homeopatice nu are importanta
Multe persoane cred ca daca medicamentul homeopat este corect ales, dilutia nu are importanta. Metoda dilutiei progresive reprezinta insa unul din principiile homeopatiei si nu trebuie trecuta cu vederea. Tipul de dilutie (1:10, 1:100, 1:50 000) si dilutia in sine se coreleaza cu vitalitatea persoanei si cu profunzimea afectarii (pornind de la suprafata, fizic pana la nivel psiho-emotional). Medicii homeopati aleg dilutia care actioneaza bland, fara agravari, tinand cont intotdeauna de severitatea manifestarilor.

Vegetarienii nu pot lua medicamente homeopatice
Unele medicamente homeopatice sunt preparate, prin dilutii successive, din organe preluate de la animale. De aceea, persoanele vegetariene se tem ca nu pot sa foloseasca medicamentele homeopatice, dar aceasta teama este nefondata.

Medicamentele homeopatice nu au in compozitie materia prima in cantitati mari, ci in doze infinitezimale. Conform principiului dilutiei, medicamentele homeopatice contin doar mici particule care transmit informatia si prin aceasta se diferentiaza de fitoterapie, unde conteaza concentratia plantelor si a infuziilor. Asadar, vegetarienii pot utiliza cu incredere preparate homeopatice.

Tratamentul homepatic trebuie incadrat intr-o miasma
In cadrul analizei unui cazul, se face intotdeauna incadrarea intr-o miasma si se alege medicamentul homeopatic corespunzator intregului tablou din miasma identificata. Miasma se traduce din limba greaca prin pata, poluare, murdarire sau, in limbaj modern, contaminare. Miasma este cauza (agenti patogeni, vaccinari, tratamente de supresie cu antibiotice, hormoni, poluare, aditivi, traume fizice si psihice severe, interventii chirurgicale) care genereaza un mod de reactie/predispozitie si ulterior aparitia bolilor cronice. Acesta poate fi dobandita in timpul vietii sau mostenita de la generatiile anterioare.

De-a lungul timpului, prevalenta tuberculozei la noi in tara a dus la modul reactional tuberculinic, care nu inseamna ca romanii pot face mai usor tuberculoza, ci ca au o predispozitie la infectii respiratorii superioare sau inferioare, alaturi de afectare limfatic-ganglionara, vasculara, hepatica, uro-genitala sau anumite caracteristici mentale si psiho-emotionale. Sunt multe medicamente homeopate pentru tuberculinism, dar se indica selectionat, intotdeauna corelate cu antecedentele familiale si personale.

Lucrurile nu functioneaza pe principiul preventiei – nu ma imbolnavesc de tuberculoza daca iau anumite medicamente homeopate. Este vorba de efectul tuberculozei de-a lungul generatiilor (parinti, bunici, strabunici), de ceea ce mostenim ca mod de manifestare. Tratamentul miasmatic corespunzator poate debloca acest tipar de evolutie in timp.

Preparatele realizate manual sunt mai deosebite
Dinamizarea (agitarea solutiilor de un anumit numar de ori si cu o frecventa anume) este un procedeu biofizic de potentare a medicamentului foarte important in homeopatie. Fie ca este facut manual sau prin intermediul masinilor, fenomenul de potentare are loc. in medicina traditionala se spune ca acolo unde este mana, este si informatia. Se considera ca preparatele realizate manual sunt mai deosebite, dar este foarte greu sa se mai lucreze in acest mod, avand in vedere cererea din ce in ce mai mare, peste tot in lume.

Medicamentele homeopatice nu mai sunt eficiente daca sunt atinse cu mana
Metodele moderne de impregnare a granulelor de lactoza cu solutia preparata conform principiilor homeopatiei permit atingerea acestora cu mana. Asadar, nu este gresit daca le tineti in palma pentru ca medicamentele isi fac oricum efectul.

Homeopatia poate trata orice boala
Nu exista boli, exista oameni cu mosteniri, predispozitii si afectiuni, indiferent de varsta. Atata timp cat forta vitala poate fi stimulata, se produc efecte ale medicamentului homeopat. in bolile cronice severe si mai ales in stadiile terminale, cand resursele fizice sunt aproape epuizate, vorbim de efecte paleative fizice (tratamentul durerii sau al complicatiilor) si de ameliorarea suferintei psiho-emotionale.

Medicamentele homeopatice pot inlocui tratamentul alopat
In afectiunile care evolueaza de multi ani si care necesita scheme complexe de tratament (de exemplu afectiunile cardiovasculare) nu se renunta brusc la medicatie. Se incepe tratamentul homeopat si in timp, sub stricta urmarire medicala de specialitate, se pot reduce treptat dozele.

Medicamentele homeopatice sunt un placebo
Eficienta deosebita a medicamentelor homeopatice in cazul copiilor si in medicina veterinara pun sub semnul intrebarii mecanismul autosugestiei. in ultimele doua decenii s-au initiat studii referitoare la mecanismul de actiune al homeopatiei. Memoria apei, structurarea moleculara generata de dinamizarea (agitarea) solutiilor si nanofizica au adus multe explicatii necesare intelegerii acestei metode.

Sursa: sanatate.bzi.ro

Facebook Comments