Corul, orchestra şi ansamblul de balet ale Operei Naţionale Române Timişoara prezintă opereta în trei acte „Voievodul țiganilor”, muzica Johann Strauss, libretul Ignaz Schnitzer. Conducerea muzicală este asigurată de Mihaela Silvia Roşca, regia artistică de Marina Emandi Tiron, iar scenografia de Geta Medinschi.
Evenimentul va avea loc în Parcul Reconcilierii, de la ora 20:00 și este organizat de Filarmonica de Stat Arad și Centrul Municipal de Cultură în cadrul Zilelor Aradului. Intrarea este liberă.
Subiectul:
Acțiunea se petrece în prima jumătate a secolului al XVIII-lea, pe domeniile cândva înfloritoare ale exilatului Barinkay. Castelul, odinioară falnic, este acum o ruină; în schimb, vecinul Zsupán(crescător de porci) prosperă pe seama spolierii proprietății lui Barinkay. Amnistia împărătească, dar mai ales edictul „resitutio in integrum”, îl aduc în prim plan pe tânărul Sándor Barinkay (fiul celui exilat) care, împreună cu comisarul Carnero, vor face demersurile repunerii în posesie.
Carnero este surprins, evident neplăcut, să-și găsească soția, Mirabella („dispărută” în timpul războiului), slugărindu-l pe Zsupán, iar pe fiul său, Ottokar, virtual ginere al parvenitului negustor (ca pretendent la mâna năstrușnicei Arsena, fiica acestuia).
Primită în general cu simpatie, vestea reîntoarcerii unicului supraviețuitor al familiei Barinkay il va panica pe Zsupán, conștient că trebuie să dea socoteală pentru jaf.
Instinctul de conservare îl incită la soluția compromisului, propunându-i lu Barinkay să se însoare cu fiica sa. Ifosele de parvenită ale Arseniei îl dezgustă pe Barinkay, în schimb este fascinat de frumusețea țigăncii Saffi (fiica ghicitoare Czipra) pe care o întâlnește noaptea în castelul părăginit.
Se întorc țiganii de la târg; văzându-l pe fiul stăpânului , îl proclamă și aclamă ca voievod al lor.