Cel mai mare politician pedelist din istoria Aradului, doctorul inginer (mai lipseşte academician) Gheorghe Falcă de la Brad, ne uimește pe zi ce trece cu vastele cunoştinţe de cultură generală. După „monstrele“ gramaticale oferite pe pagina sa de facebook, unde nu este zi să nu comită un atentat la limba română, primarul Falcă vrea să ne convingă că a lipsit la orele de istorie din școala generală.
Mai întâi, Gheorghe Falcă a comis-o într-un act oficial, referitor la un protocol cu Ministerul Culturii (pe care îl puteți vedea mai jos), în care ne spune că Monumentul Marii Uniri de la 1918 este „o operă de artă reprezentativă, a victoriei în lupta pentru unirea celor trei principate“. Care trei principate, numai „istoricul“ Gheorghe Falcă ne poate spune. A mai fost o unire a principatelor, într-adevăr, dar a avut loc în 1859. Și nu au fost trei, ci doar două: Moldova și Țara Românească. Noi știam că în 1918, s-au unit cu Regatul României, Basarabia, apoi Bucovina și în final, la 1 decembrie, Transilvania. Probabil că la Brad, „academicianul“ Gheorghe Falcă a învățat după alte manuale decât restul ţării.
Ca să ne convingă până la capăt despre cunoștințele sale, Falcă a postat în 9 mai, pe pagina sa de facebook, un copy paste dintr-un articol de pe Mediafax, anunțându-ne că e o zi cu triplă semnificaţie: Ziua Europei, Ziua Independenţei de Stat, Ziua Victoriei Coaliţiei Naţiunilor Unite în cel de-al Doilea Război Mondial. După manualele de istorie, în 9 mai 1877, Mihail Kogălniceanu a proclamat independența României, iar pe 10 mai, actul a fost semnat de Carol I, devenind astfel oficial. Falcă a fost „urecheat“ pe pagina sa de către mai mulți arădeni, care l-au taxat pentru „Ziua Independenței“. „Istoria adevărată trebuie să respecte adevărul nu ceea ce ați preluat cu drag din moștenirea PCR (n.r. vai ce jignire pentru politicianul de dreapta). Ani de zile delatorii îngroziți de ideea de monarhie au răstălmăcit istorie. După Constituția din 1866, aia cea mai avansată din Europa la ora respectivă, actele Guvernului și ale Parlamentului erau valabile și intrau în vigoare după sancționarea lor de către Principe. Fapt care s-a produs exact pe 10 Mai 1877. Am spus Principe nu Rege deoarece abia în 1881 la propunerea generalului Lecca, Parlamentul a decis schimbarea denumirii țării din Principatele Unite în Regatul României, instituind și titulatura de Rege în favoarea Principelui Carol devenit Regele Carol I“, i-a explicat avocatul Alin Gherga maestrului Falcă, pe pagina de Facebook.
Așteptăm cu nerăbdare, în zilele, săptămânile, lunile viitoare noi „monstre“ de cultură generală din partea primarelui Falcă, dacă se poate din geografie, matematică, fizică, chimie și ce alte materii o mai fi învățat în generala de la Brad.