Marea Pată Roşie, super-furtuna din atmosfera jupiteriană care este activă de sute de ani, ar putea să se calmeze şi chiar să dispară complet în următoarele decenii conform unor astronomi, relatează Daily Mail.
Semnele că furtuna, care este activă de sute de ani în interioriul atmosferei jupiteriene, dă semne de încetinire au apărut de mai mulţi ani dar conform astronomului John Rogers de la Asociaţia Astrononomică Britanică, aceste semne a fost foarte rare până în 2017.
Deşi este neclar ce a cauzat fenomenul, astronomul NASA Glenn Orton spune că ar putea fi vorba de coliziunea dintre Marea Pată Roşie şi o altă furtună dinspre sudul planetei. Cei de la NASA mai spun şi că furtuna, aproape de dimensiunea planetei noastre (1,3 ori mai mare decât Pământul), ar putea dispărea complet în următorii 20 de ani.
Astronomii vor avea şansa să studieze fenomenul în luna iulie când sonda spaţială Juno va trece pe lângă Jupiter. Misiunea sondei va fi să observe Marea Pată Roşie folosindu-şi senzorii gravitaţionali şi să determine cât de mult se întinde ea în interiorul planetei.
Jupiter, planeta care este de două ori şi jumătate mai mare decât toate celelalte planete ale Sistemului Solar combinate, are o atmosferă violentă şi extremă, în principiu datorită faptului că viteza ei de rotaţie este foarte mare (o rotaţie completă durează doar 10 ore). „Într-un deceniu sau două, Marea Pată Roşie ar putea deveni Marele Cerc Roşu, iar mai târziu poate chiar Marea Amintire Roşie”, a mai spus astronomul Glenn Orton.
Sursa: digi24.ro