Marea Britanie se pregăteşte pentru cea mai amplă grevă din ultimul deceniu

by Andreea Radu

Profesori, lucrători feroviari, funcţionari publici, profesori universitari, toţi au de gând să protesteze miercuri în Marea Britanie, care se pregăteşte pentru o nouă zi de greve, în cea mai amplă mişcare de acest gen din ultimul deceniu, în condiţiile în care ţara trece printr-o criză economică alimentată de inflaţie, relatează hotnews.ro.
Până la o jumătate de milion de oameni ar putea intra în grevă miercuri, cu o zi înainte ca guvernul conservator al lui Rishi Sunak să împlinească 100 de zile de când a venit la putere.
Federaţia sindicală TUC a avertizat că aceasta va fi „cea mai mare zi de grevă din 2011 încoace”.
Perturbările vor fi grave atât în transporturi, cât şi în şcoli şi vor afecta întreaga economie având un efect de domino pentru britanici, chiar şi pentru cei care nu sunt în grevă, dar care sunt forţaţi să stea acasă pentru a avea grijă de copii sau pentru că nu pot ajunge la serviciu. Mulţi oameni au decis să lucreze de acasă sau chiar să-şi ia o zi liberă miercuri pentru a evita o deplasare dificilă către serviciu.
Pasagerii care tranzitează aeroporturile britanice ar putea, de asemenea, să-şi vadă călătoriile perturbate de o grevă a funcţionarilor de la imigrări.
„Nimic nu mi-ar plăcea mai mult (…) decât să am o baghetă magică şi să vă plătesc pe toţi mai mult”, a declarat luni premierul Rishi Sunak, în timpul unei vizite la angajaţii din sistemul sanitar, care intenţionează şi ei să-şi continue acţiunile de protest în zilele următoare. Premierul a explicat însă că majorările salariale ar alimenta inflaţia şi ar înrăutăţi finanţele publice, care s-au deteriorat deja de la pandemie şi de la criza energetică.
Este de aşteptat ca aproximativ 23.000 de şcoli să aibă activitatea perturbată miercuri, în prima din cele şapte zile de greve planificate de sindicatul profesorilor NEU. Pentru a maximiza impactul acţiunii lor, reprezentanţii cadrelor didactice au declarat că este „perfect adecvat” ca profesorii să nu le comunice în prealabil intenţiile lor directorilor de şcoli.
„Guvernul refuză să discute despre cauzele grevei”, au declarat secretarii NEU, Mary Bousted şi Kevin Courtney, într-un comunicat. Aceştia spun că lipsa măririlor salariale a cauzat probleme în recrutarea şi păstrarea personalului, ceea ce „perturbă educaţia copiilor în fiecare zi”.
Greviştii din toate sectoarele cer salarii în concordanţă cu inflaţia, care a ajuns la 10,5% în Marea Britanie şi care afectează veniturile disponibile, împingând milioane de britanici în sărăcie.
Potrivit celor mai recente previziuni ale FMI, Marea Brianie va fi singura mare economie care va suferi o recesiune în acest an, cu o contracţie de 0,6% a PIB-ului.
Nemulţumirile salariaţilor se referă însă şi la condiţiile de muncă, la pensii şi la dorinţa guvernului de a limita dreptul la grevă.
Mişcarea socială de protest a început încă din primăvară. Numai în luna noiembrie, Oficiul Naţional de Statistică (ONS) a numărat 467.000 de zile lucrătoare pierdute din cauza conflictelor sociale, un record din 2011, când s-au înregistrat aproape un milion de zile de grevă. Din iunie 2022, a arătat institutul de statistică, 1,6 milioane de zile lucrătoare au fost „pierdute”.
Cu toate acestea, sindicatul feroviar TSSA a dat speranţe că se va reuşi o schimbare, afirmând într-o declaraţie, marţi, că a primit „două oferte oficiale” mai substanţiale decât cele anterioare, care sunt acum analizate de comitetul său executiv.
Între timp, o nouă grevă feroviară este programată pentru vineri, în timp ce pompierii au votat pentru prima lor grevă din ultimii 20 de ani.
Marţi, de cealaltă parte a Canalului Mânecii, au avut loc din nou greve şi demonstraţii în Franţa, unde este contestată în primul rând reforma pensiilor.

Facebook Comments