Nucile sunt fructe oleaginoase deosebit de nutritive si vitalizante, foarte indicate in perioada rece a anului, nucile contin, la 100 g, 15 g de proteine, 60 g de lipide, 15 g de glucide si 2,4 g celuloza. Sunt bogate in minerale ca sodiu, potasiu, calciu, magneziu, clor, fosfor, sulf, fier, cupru, zinc si iod. Contin vitaminele C, B1, B2, B5, vitamina PP si caroten. Au valoarea calorica 630 la 100 g.
Potrivit studiilor efectuate de-a lungul timpului, un aport zilnic de 30 de grame de nuci reduce riscurile agravarii bolii la pacientii diabetici intr-o proportie mult mai mare decat un regim hipocaloric si hipolipidic.
Nucile mai contin antioxidanti si arginina, un aminoacid folosit de organism pentru a produce oxidul nitric. Valoarea terapeutica a nucilor a fost demonstrata si ca adjuvant in tulburarile de stomac si intestine: ulcere, dispepsii, iritatii, pirozis, diaree, constipatie. In plus, nucile sunt utile si in caz de disfunctii endocrine, tulburari ale hipofizei si insuficienta suprarenala, tulburari de ciclu menstrual si tulburari de menopauza. Datorita continutului bogat in cupru, nucile sunt indicate in dieta persoanelor cu anemie, a persoanelor cu reumatism si artroze, in stari precanceroase si tuberculoza, in special tuberculoza osoasa si, de asemenea, la bolnavii de sifilis si blenoragie. Pentru cei surmenati si slabiti (astenici) se recomanda urmatoarea reteta energizanta: un pumn de nuci taiate marunt, amestecate cu o lingura de miere se mesteca indelung, dupa care se bea un pahar de suc de fructe.(obiectiv.info)