Programul Prima casă, administrat de FNGCIMM, are o alocare de 2 miliarde de lei în 2018, în scădere faţă de 2017 când a fost de 2,5 mld. lei sau faţă de 2016, când bugetul pus la dispoziţie de stat pentru acest program a fost de 2,94 miliarde de lei.
„Alocarea plafoanelor face parte dintr-o strategie multianuală care a fost subiectul hotărârii de guvern din 28 noiembrie 2016. Atunci s-a hotărât ca în anul 2018 să fie alocate 2 mld. lei pentru Prima casă, iar în anul 2021 alocarea va scădea la 1,5 mld. lei“, a spus Alexandru Petrescu, şeful FNGCIMM, pentru Ziarul Financiar.
Beneficiarii programului Prima casă pot lua împrumuturi de cel mult 66.000 de euro pentru locuinţe noi şi 54.000 de euro pentru locuinţe vechi, cu un avans de 5%, faţă de un avans de 15 – 25%, cât este cerut de bănci pentru un credit imobiliar standard.
Garanţiile oferite de stat prin programul Prima casă au făcut ca aproape 80% din creditele ipotecare să se acorde prin programul Prima casă.
„Pe de altă parte, conform cifrelor noastre din 2017, media avansului a fost de 7- 8%. Deci chiar dacă beneficiarii pot plăti doar 5% avans, aceştia preferă să plătească mai mult pentru a avea o rată mai mică.“
Unul din obiectivele FNGCIMM este de a stimula acordarea de credite imobiliare de către bănci, altele decât cele oferite prin programul Prima casă.
„Dorim să avem bănci care sunt încurajate şi îşi materializează intenţia de avea credite ipotecare cât mai multe pe produse proprii. Dacă ne întoarcem la geneza programului Prima Casă, din 2009, el a fost gândit să încurajeze băncile să acorde credite imobiliare. Nu vrem ca băncile să îşi păstreze ponderea principală de creditare pentru achiziţia de imobile prin Prima casă.“
Dobânda la creditele pentru construirea locuinţei va scădea de la 2,5%Ă ROBOR la trei luni în 2017 la 2% ROBOR la trei luni pentru programul Prima casă din 2018. Dobânda la creditele pentru achiziţia de locuinţe va rămâne la acelaşi nivel de 2% ROBOR la trei luni. „Începând din T4 al anului trecut, avem un pilot, un test de diminuare la maximum a elementului uman, o automatizare a procesului de evaluare, astfel încât să putem avea o mai bună predicti-bilitate vizavi de bănci şi de beneficiarii programului.“
FNGCIMM are de anul acesta un nou portal online, unde există o zonă de interogare, iar beneficiarii pot afla astfel în timp real unde este dosarul şi dacă există probleme în procesare şi evaluare.
O altă noutate este modalitatea de evaluare a instituţiilor financiare partenere în program, deoarece interesul este crearea unui portofoliu cât mai sănătos. „Până la 25 ianuarie, ne aşteptăm să primim raportări complete de la toate instituţiile financiare partenere şi vom aplica o grilă de evaluare ce va consta în aprecierea ponderii de acordare a creditelor imobiliare prin Prima casă.“
Un alt criteriu de evaluare a instituţiilor partenere va fi calitatea documentaţiei: „Sunt bănci de unde avem 90% din documentele primite de o calitate ce le face analizabile din momentul în care le primim, sunt bănci unde trebuie să le întoarcem o dată. Tot ce este a doua întoarcere, deja penalizăm“. El a mai spus că reprezentanţii fondului de garantare vor evalua pozitiv acele bănci care au o structură considerată „sănătoasă“ a portofoliului de credite imobiliare, adică jumătate din credite să fie acordate prin Prima casă şi cealaltă jumătate prin credite imobiliare standard. „Vom puncta pozitiv acele bănci care ne trimit de la început documentaţie de calitate, astfel încât să putem scădea timpul de procesare şi să ne atingem scopul de a avea cât mai multe credite din produsele proprii ale băncilor.“
Ca element de noutate în privinţa alocării, instituţia va acorda fondul de 2 mld. lei treptat pe parcursul acestui an.
„Alocarea pe care o vom face noi în luna februarie ne va permite să păstrăm un buffer – deci întreaga sumă nu va fi alocată de la început. Vom avea alocări intermediare, pe tot parcursul anului, pentru o mai bună utilizare a fondurilor şi pentru premierea sau încurajarea instituţiilor financiare care se aliniază pe ceea ce dorim.”
O parte din dosarele pentru acordarea creditului prin Programul Prima Casă sunt deja la instituţiile financiare care aşteaptă aprobarea Guvernului.
„În săptămâna în curs, poate chiar în şedinţa de Guvern din această săptămână, vom avea adoptarea hotărârii de Guvern înaintată de ministerul de finanţe pentru stabilirea plafonului pentru anul în curs, iar până la 25 ianuarie vom primi raport de la fiecare instituţie financiară parteneră, iar până la 15 februarie vom face alocarea pe fiecare bancă”.
Programul Prima Casă reprezintă un program guvernamental de „succes” în România, în opinia lui Alexandru Petrescu, care îl numeşte „unul dintre cele mai de succes programe guvernamentale post-decembriste”, întrucât peste 240.000 de români stau în case achiziţionate prin Programul Prima Casă.
Sursa: zf.ro