Cele 12 zile libere sunt urmatoarele:
- 1 ianuarie (vineri), 2 ianuarie (sambata) – Anul Nou
- 24 ianuarie (duminica) – Ziua Unirii Principatelor Romane
- 1 mai (duminica), 2 mai (luni) – Pastele
- 1 mai (duminica) – Ziua Muncii
- 19 iunie (duminica), 20 iunie (luni) – Rusalii
- 15 august (luni) – Adormirea Maicii Domnului
- 30 noiembrie (miercuri) – Sfantul Andrei
- 1 decembrie (joi) – Ziua Nationala a Romaniei
- 25 decembrie (duminica), 26 decembrie (luni) – Craciunul
Codul Muncii prevede 12 zile libere acordate cu ocazia sarbatorilor legale, respectiv cate doua zile pentru Anul Nou, Paste, Rusalii si Craciun si cate o zi pentru Ziua Internationala a Muncii, Adormirea Maicii Domnului, Sfantul Andrei si Ziua Nationala a Romaniei. In plus, Guvernul a decis ca si Ziua Unirii Principatelor Romane (24 ianuarie) sa fie zi libera.
Primele zile libere din 2016 sunt 1 si 2 ianuarie (vineri si sambata), urmate de Ziua Unirii Principatelor Romane, 24 ianuarie (duminica) si de zilele acordate de Paste, respectiv 1 si 2 mai (duminica si luni).
In cazul Pastelui catolic, zilele libere declarate sunt 27 si 28 martie (duminica si luni).
In 2016, Ziua Internationala a Muncii (1 mai) coincide cu prima zi de Paste (ortodox).
Rusaliile vor fi sarbatorite, in 2016, in zilele de 19 iunie – 20 iunie (duminica si luni), iar Adormirea Maicii Domnului (15 august) este intr-o zi de luni.
Codul Muncii prevede ca, prin hotarare a Guvernului, se vor stabili programe de lucru adecvate pentru unitatile sanitare si pentru cele de alimentatie publica, in scopul asigurarii asistentei sanitare si, respectiv, al aprovizionarii populatiei cu produse alimentare de stricta necesitate, a caror aplicare este obligatorie.
De asemenea, salariatii care sunt nevoiti sa lucreze in zilele declarate sarbatori legale trebuie sa beneficieze de timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile. In cazul in care, din motive justificate, nu se acorda zile libere, ei trebuie sa primeasca, pentru munca prestata in zilele de sarbatoare legala, un spor la salariul de baza, ce nu poate fi mai mic de suta la suta din salariul de baza corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru.