MAGNEZIU SI IMPORTANTA LUI PENTRU ORGANISM

by Cristian Dobre

Ce este deficienta de magneziu

Magneziul este unul dintre cele mai importante minerale din organism. Alaturi de calciu, fosfor si alti nutrienti, magneziul ajuta la mentinerea unei stari de bine atat fizice, cat si psihice. Magneziul joaca un rol important in producerea de energie, in sinteza acizilor si proteinelor, relaxeaza musculatura si regleaza metabolismul. Este util si in activitatea hormonala, previne diabetul si pietrele la rinichi.

De cele mai multe ori deficienta de magneziu este prost diagnosticata, pentru ca nu apare in testele de sange. Doar 1% din cantitatea de magneziu din corp este stocata in sange. Deficienta de magneziu este cauzata in special de lipsa magneziului din organism, care este procurat din fructe si legume. De asemenea, excesul de calciu din organism poate duce la carente de magneziu. Deficienta de magneziu este si rezultatul mai multor factori care absorb acest mineral sau reduc absobtia lui in organism.

Deficienta de magneziu poate fi cauzata de o serie de afectiuni precum pancreatitele, transpiratia excesiva sau problemele cardiace. De asemenea, alcoolul, afectiunile tractului digestiv sau operatiile chirugicale pot reduce absorbtia magneziului in organism.  De asemenea, in perioada de ciclu menstrual femeile pierd mult magneziu.

Simptomele deficientei de magneziu

Atunci cand organismul are cote scazute de magneziu, acesta reactioneaza in diverse moduri. Durerile de cap, de stomac sau de picioare sunt printre cele mai frecvente simptome ale lipsei de magneziu din organism. Crampele musculare sau regiditatea in zona gatului sunt alte simptome alarmante.

Durerile de maxilar sunt alte simptome cauzate de lipsa magneziului. Aceste dureri apar spontan si nu dureaza foarte mult, insa sunt foarte neplacute. Un alt simptom al carentei de magneziu este si durerea in piept, care apare mai rar, insa poate crea o stare alarmanta.

Lipsa magneziului se manifesta si la nivelul sistemului nervos central. Simptomele pot fi foarte grave atunci cand si nivelul de calciu din organism este scazut. Lipsa magneziului se manifesta cel mai adesea prin anxietate, atacuri de panica, nervozitate si un comportament agitat. Odata cu atacurile de panica si anxietatea pot aparea si alte simptome mai grave precum frica de spatii deschise, agorafobia, si insomnii. Lipsa magneziului din organism afecteaza si sistemul nervos periferic. Acest lucru duce la amortirea mainilor si picioarelor.

Sistemul cardiac este si el afectat de lipsa magneziului din organism. Pot aparea astfel palpitatii si angina pectorala. Bataile inimii devin neregulate, iar in cazuri severe simptomele sunt asemanatoare unui atac cardiac.

De asemenea, lipsa magneziului din organism poate duce si la schimbari de comportament. Persoanele care de obicei sunt relaxate si increzatoare devin tensionate, nervoase si pesimiste. De cele mai multe ori, cei care au un nivel scazut de magneziu in corp au o pofta nebuna de ciocolata. Femeile pot experimenta schimbari ale ciclului menstrual. Atat barbatii, cat si femeile devin mult mai apatici, in special daca printre simptome se intalnesc si atacurile de panica.

Alte simptome ale lipsei de magneziu din organism sunt si somnolenta, anorexia, apatia, confuzia, oboseala, putere de concentrare scazuta sau o memorie mai slaba. Contractia permanenta a muschilor, delir, amorteala, halucinatii sau furnicaturi in tot corpul sunt simptome severe ale lipsei de magneziu. In aceste situatii, persoana care experimenteaza astfel de simptome trebuie sa se prezinte de urgenta la medic.

Cum este afectat organismul de lipsa magneziului

Lipsa magneziului afecteaza in special persoanele cu probleme cardiace . In cazuri severe, lipsa magneziului poate duce la atacuri de cord care pot cauza moartea. Lipsa magneziului din organism este asociata cu atacurile de astm. In mod normal, magneziul relaxeaza muschii, permitand astfel o respiratie mai buna. Magneziul administrat intravenos este o metoda acceptata de a opri atacurile puternice de astm.

Lipsa magneziului duce si la cristalizarea calciului din organism, favorizand astfel aparitia pietrelor la rinichi. Carentele de magneziu sunt implicate si in sindromul prementrual. Simptome precum dureri abdominale si de cap, oboseala si anxietate sunt acutizate de lipsa magneziului. Magneziul ajuta si la metabolizarea calciului si previne astfel osteoporoza.

Cum remediem deficienta de magneziu

O persoana adulta are nevoie de 300 – 420 mg de magneziu pe zi pentru a-si mentine echilibrul psihic si fizic. Potrivit specialistilor, 3 adulti din 4 au un aport insuficient de magneziu in raport cu doza zilnica recomandata. Una dintre cauzele principale ale deficitului de magneziu este alimentatia necorespunzatoare pe fondul unei solicitari crescute a organismului, determinata inclusiv de stres. Cu cat suntem mai stresati, cu atat pierdem mai mult magneziu. De asemenea, o absorbtie intestinala deficitara poate duce la scaderea nivelului de magneziu din organism.

Dieta este astfel foarte importanta pentru un aport suficient de magneziu in organism. Surse importante de magneziu sunt cerealele integrale, nucile, soia, avocado, cacaoa, fasolea, mazarea, legumele verzi, porumbul si lamaile.  Apa este de asemenea o sursa importanta de magneziu, in special apa plata si minerala. Evita sa consumi apa de la robinet. De asemenea, se pot administra capsule de magneziu. In farmacii exista o gama larga de astfel de suplimente. Este indicat ca magneziul sa fie asociat cu vitamina B6 , care fixeaza mineralul in organism.

Trebuie evitata carnea in exces, deoarece contine cantitati mari de calciu si fosfor. Aceste minerale reduc absorbtia magneziului in organism. De asemenea, produsele alimentare procesate, precum faina, orezul sau zaharul, „mananca” magneziul. Produsele cu efecte diuretice, precum alcoolul si cofeina, reduc aportul de magneziu din organism.

 

Sursa: sanatate.acasa.ro

Facebook Comments

Centrul de preferințe pentru confidențialitate