Maghiarii nu vor mai beneficia de reduceri de preț la alimente

by Andreea Radu

În contextul unei inflaţii în scădere, Ungaria se pregătește să facă un pas îndrăzneț: de la 1 iulie va renunța la reducerile de preț obligatorii la alimentele de bază, impuse până acum marilor retaileri. Decizia, anunțată de Ministerul Economiei de la Budapesta, vine ca o reacție la temperarea inflației și la nevoia de a stimula economia prin măsuri mai puțin restrictive.
În contrast, în România, chiar dacă inflația este pe un trend descendent, Banca Națională menține o poziție prudentă, cu rata dobânzii de politică monetară la 7%. Mai mult, guvernanții analizează posibilitatea prelungirii măsurilor de plafonare a prețurilor la unele alimente de bază, o decizie despre care unii spun că ar trebui să stabilizeze și mai mult piața internă în contextul incertitudinilor economice globale. Legea actuală privind plafonarea la noi este în vigoare până la sfârșitul acestui an. Așadar, a trecut un an de când s-a luat această măsură.
Într-un efort de a combate inflația record din Ungaria, cea mai ridicată din Uniunea Europeană la acea vreme, guvernul condus de Viktor Orban a impus reduceri obligatorii de prețuri la produsele alimentare esențiale. Măsura a vizat retailerii cu vânzări anuale de peste un miliard de forinți, aproximativ 2,72 milioane de dolari, care au fost nevoiți să ofere reduceri săptămânale de cel puțin 15% la 20 de produse de bază, inclusiv carne de porc, lapte, brânză și pâine. Aceste discounturi erau calculate în raport cu cel mai scăzut preț practicat în ultimele 30 de zile.
Ce se întâmplă acum? Practic, inflația a început să scadă semnificativ, ajungând de la un vârf alarmant de 25,7% în ianuarie 2023 la un nivel acceptabil, în cadrul țintei stabilite de Banca Centrală de 2% – 4%. În mai 2024, rata inflației a coborât la 4%, marcând o revenire la stabilitatea economică. Această evoluție pozitivă a dus cumva la majorarea salariilor populației începând cu septembrie 2023, crescând astfel veniturile familiilor.
Prin urmare, capacitatea de consum a crescut, determinând o reducere a nevoii de măsuri drastice de control al prețurilor, cum ar fi reducerile obligatorii pentru anumite produse alimentare, conform declarațiilor Ministerului Economiei din Ungaria. Această schimbare reflectă o îmbunătățire a condițiilor economice și un pas spre normalizarea politicilor economice în țară, scrie tvrinfo.ro.

Facebook Comments

Centrul de preferințe pentru confidențialitate