Măcrișul previne diferite tipuri de cancer

by Cristian Dobre

Desi mai putin cunoscut si folosit in alimentatia zilnica, macrisul este o planta care poate avea beneficii importante pentru sanatate. O dieta bogata in macris ajuta la imbunatatirea vederii si sprijina totodata sistemul cardiovascular. Specialistii considera ca dieta cu macris poate sa contribuie la preventia unor afectiuni cu risc major, precum cancerul de san, de plamani, de colon si cancerul de prostata.

Specialistii considera ca introducerea in dieta a macrisului are beneficii majore pentru sanatate. In afara de a fi o sursa de minerale, macrisul asigura un aport de vitamina K si vitamina A, sustinand astfel oasele si vederea. Datorita compusilor de glucosinolate, specialistii considera ca macrisul poate sa aiba un rol de preventie in mai multe tipuri de cancer: de plamani, de colon, de prostata si cancerul de san. In acelasi timp, dieta cu macris este bogata in antioxidanti (caroten, luteina) care ajuta, de asemenea, la protejarea vederii.

Nutritionistii recomanda ca macrisul sa fie consumat in salate, in stare naturala, si nu procesat sau preparat. Macrisul este si o sursa de fibre, ajutand la buna functionare a sistemului digestiv.  Datorita nivelului scazut de calorii, dar si continutului de fier, zinc, magneziu si vitamine, macrisul face parte, fara indoiala, dintr-o dieta sanatoasa. O astfel de alimentatie bogata in legume si fructe, alaturi de un program regulat de exercitii fizice face parte dintr-un stil de viata sanatos si preventiv impotriva afectiunilor.

Deoarece conţine vitamina C în cantităţi importante, măcrişul este indicat în vindecarea cazurilor de scorbut, boală cauzată de lipsa de vitamină C în alimentaţie, care se manifestă prin slăbirea forţei musculare, anemie, sângerarea gingiilor, căderea dinţilor, apariţia unor plăgi deschise etc. Ca tratament, cel mai indicat în cazul bolnavilor de scorbut este consumul de suc obţinut din măcriş proaspăt. Măcrişul are efect benefic şi în cazul următoarelor afecţiuni: abcese, acnee, furuncule, tumori albe (artrite tuberculoase cronice cu umflarea ţesuturilor), cancer, afecţiuni ale nervilor periferici, diaree, gastrită, hepatită, imunitate scăzută, intoxicaţii ale organismului, paralizie, pareze, pecingine şi ulcer, dar şi ca afrodisiac. Din cauza conţinutului ridicat de acid oxalic, persoanele care suferă de reumatism sau de afecţiuni renale ar trebui să evite consumul de măcriş, după cum menţionează site-ul diversificare.ro. De asemenea, măcrişul este interzis pentru cei cu astm, artritism, gută, reumatism, colici nefrotice şi calculi cu uraţi.

 

Sursa: sanatate.bzi.ro

Facebook Comments