Macea, gazda celei de-a zecea ediții a ”Festivalului Părădăicilor”

by Andreea Radu

Comuna arădeană Macea a găzduit, la acest final de săptămână, cea de a zecea ediţie a ”Festivalului Părădăicilor”, manifestare organizată de Consiliul Judeţean Arad, Centrul Cultural Judeţean Arad, Asociaţia pentru Conservarea Culturii în Mediul Rural şi Primăria localităţii.

Primarul comunei Macea, Ciprian Otlăcan, a explicat pentru AGERPRES că în dialectul local tomatelor li se spune ‘părădăici’, iar cum locuitorii acestei comune sunt vestiţi pentru calitatea acestor produse, organizatorii primei ediţii au hotărât să dea festivalului numele acestei legume.

Ediţia din acest an a ‘Festivalului Părădăicilor’ de la Macea a debutat vineri, cu un concurs de pescuit desfăşurat la balta din vecinătatea comunei, şi a continuat sâmbătă cu un concurs de ciclism, care a avut loc pe un traseu de dificultate medie având o lungime de 37 km Macea – Grăniceri – Macea.

Duminică, în curtea Castelului Csernovics din Macea, aparţinând Universităţii de Vest ”Vasile Goldiş” Arad, a avut loc o expoziţie de legume. Cele mai frumoase şi mai originale standuri au fost premiate de către organizatori.

De asemenea, au putut fi văzute diverse produse tradiţionale din judeţul Arad, cum ar fi mierea de Buteni; plăcinta întinsă de Turnu; mniere (magiun), tăiţei de casă, găluşte de Nădlac.

”Mă bucură faptul că acest eveniment, ajuns la cea de a zecea ediţie a sa, a devenit unul tradiţional, mai ales datorită locuitorilor comunei, oameni harnici, care sunt mari cultivatori de tomate, de legume în general. În perioada următoare, atenţia administraţiei judeţene va fi îndreptată spre organizarea şi dezvoltarea altor asemenea manifestări şi în alte localităţi din judeţ”, a declarat pentru AGERPRES Iustin Cionca, preşedintele CJ Arad, după vizitarea standurilor din expoziţie.

La rândul său, Ciprian Otlăcan a afirmat că unul dintre obiectivele festivalului este şi acela de a promova roşiile ”de Macea”, care sunt foarte gustoase, şi de a-i sprijini pe producătorii locali.

”Înainte de ’89, din Macea se exporta o cantitate mare de roşii în străinătate. Am dori ca exporturile de roşii să se dezvolte în viitor şi, din acest motiv, îi sprijinim pe producătorii locali în acest sens”, a adăugat Otlăcan.

De asemenea, pe scena din curtea Castelului s-a desfăşurat un program artistic. Printre artiştii amatori care au urcat pe scenă s-au aflat şi membrii grupului de satiră şi umor sătesc din Macea, înfiinţat în anii ’80, condus de Ioan Alexandru Ardelean, cunoscut sub numele de Baci Ghiuri a lui Hamfău.

 

Sursa: agerpres.ro

Facebook Comments