LUCRĂRI DE PRIMĂVARĂ, ÎN VIŢA DE VIE

by Cristian Dobre

Pentru a te bucura de o recolta bogata si sanatoasa, este important sa acorzi vitei de vie atentia cuvenita fiecarui anotimp pentru ca lucrarile sunt diferite de la un sezon la altul. Primavara este anotimpul in care natura renaste iar vita de vie, ca si restul plantelor verzi, iese din repausul vegetativ. Datoria ta, ca viticultor, este sa urmaresti frecvent evolutia plantei si a solului pentru a preintampina eventualele incidente ce pot avea urmari negative asupra productiei viitoare.

Pentru inceput, ar fi bine sa faci o inspectie mai amanuntita a viei, dar si a terenului si sa aduci imbunatatirile necesare. De exemplu, in cazul viilor tinere, plantate in toamna care tocmai a trecut, urmareste exemplarele care nu au supravietuit iernii si elimina-le si inlocuieste golurile cu vita dezvoltata in ghiveci sau cu vita de vie simpla, altoita.

In viile tinere, inceputul primaverii culmineaza cu momentul in care se planteaza butasii de vita de vie, asta dupa ce temperatura solului in locul unde urmeaza sa se realizeze plantarea butasilor a depasit 8-10º C. De asemenea, este necesar sa tii cont de umiditatea solului deoarece, in cazul solurilor reci este important sa urmaresti scaderea nivelului apei cu ajutorul gropilor de control pentru a te asigura ca solul este suficient de uscat inca sa nu permita putrezirea radacinilor
.
Pentru ca vremea inca iti poate da batai de cap, pentru a proteja butasii proaspat plantati se practica musuroirea, urmand ca in fiecare saptamana musuroaiele de pamant sa fie controlate si udate regulat pana la aparitia primilor lastari. Acestia ar trebui sa isi faca aparitia de pe la jumatatea lunii aprilie.

Tot la inceput de primavara se practica dezgropatul si dezmusuroirea butucilor de vita de vie acoperiti complet sau partial cu pamant in timpul toamnei pentru a evita inghetarea acestora in timpul iernii.

Pentru viile pe rod se verifica sistemele de sustinere, spalierii sau aracii si se realizeaza reparatiile necesare. Cu toate lucrarile de peste an, sistemele de sustinere pot suferi daune pe care este important sa le repari cat inca vita de vie se afla in repaus vegetativ. Inlocuieste aracii rupti, indreapta-i pe cei care s-au inclinat si foloseste sarme noi acolo unde este cazul.
Dupa aceea urmeaza razuirea scoartei. Acest pas are ca principal scop eliminarea muschiului si a altor impuritati acumulate si se realizeaza cu instrumente speciale (de preferat perii) care sa nu afecteze integritatea scoartei. Este de preferat ca resturile vegetale ramase in urma acestui procedeu sa fie arse pentru a elimina riscul ca acestea sa fie purtatoarele unor daunatori.
Taierea vitei de vie reprezinta o etapa foarte importanta pe care este necesar sa o faci primavara, dupa ce ai verificat mugurii vitei de vie. Taierea de primavara a vitei de vie reprezinta etapa de care va depinde sanatatea acesteia si a recoltei de care te vei bucura in acest an. Taierile sunt importante pentru a mentine echilibrul intre dezvoltarea vitei de vie si fructificare. Coardele taiata sunt legate de elementele de sustinere.

Copcitul vitei de vie este o alta etapa importanta pe care nu este indicat sa o omiti pentru ca aceasta ajuta planta sa se dezvolte. Aceasta se face inca din primul an de la plantare. Dupa dezmusuroire, in jurul vitei se sapa o groapa mica – copca, astfel incat punctul de altoire sa fie evidentiat. Cu ajutorul unui briceag (copcitor) se taie toate radacinile de suprafata care pornesc din altoi sau din nodurile portaltoiului. Dupa aceea, se creeaza un nou musuroi cu pamant proaspat.

In luna aprilie se recomanda saparea vitei de vie, precum si aplicarea ingrasamintelor organice.

In luna mai este recomandata legarea si dirijarea lastarilor, in momentul in care acestia au atins lungimea de 30-40 cm. Pentru legarea vitei de vie, este recomandat sa folosesti aparate speciale de legat. De asemenea, pentru dirijarea lastarilor iti recomand folosirea unor sisteme ingenioase pentru sustinere si palisaj in culturile de vita de vie.

Nu uita ca primavara este anotimpul in care vita de via are nevoie de multa atentie si implicare din partea ta, iar satisfactia va fi nemasurabila.

Facebook Comments

Centrul de preferințe pentru confidențialitate