LOSTRIȚA REVINE ÎN APELE RÂULUI NERA, DUPĂ 3 DECENII DE ABSENȚĂ

by Dana B.

Dupa mai bine de 30 de ani, râurile de munte din judeţul Caraş-Severin vor fi repopulate anul acesta cu lostriţă şi păstrăv indigen.

Proiectul repopulării cu lostriţă a apelor din Banat este pe cale de a fi implementat. Este vorba de 11 reproducători de lostriţă, aduşi în primăvara anului trecut de pe Lotru, din Vâlcea şi cantonate la Valea Bei a declarat Ştefan Gosta, administratorul păstrăvăriei cărăşene. El spune că acţiunea de repopulare presupune cantonarea în condiţii speciale de furajare şi îngrijire a exemplarelor din această specie. Zilele acestea are loc incubarea materialului biologic, astfel încât în vara viitoare să existe puiet de lostriţă cu care se va popula masiv râul Nera.

Lostriţa, un monument al naturii, a dispărut din apele judeţului din cauza braconajului excesiv cu toate că proiecte de repopulare au mai avut loc, spune Ştefan Gosta.

Potrivit administratorului păstrăvăriei Valea Bei, posibilitatea unor noi acte de braconaj după acţiunile de repopulare cu această specie sunt aproape imposibile.

Apele de munte gestionate de Direcţia silvică a judeţului Caraş-Severin vor fi de-asemenea repopulate din această toamnă şi cu peste 120 de kilograme de puiet de păstrăv indigen.

Sursa: radioresita.ro

Facebook Comments

Centrul de preferințe pentru confidențialitate