20 de localnici din Nadăş, judeţul Arad, unde familia Colţeu a fost împroprietărită, în anul 2006, cu aproape toate terenurile din sat, au protestat din nou, miercuri, în faţa Tribunalului Olt, transmite corespondentul MEDIAFAX. Săptămâna trecută, cinci persoane au intrat în greva foamei, în faţa Tribunalului Olt.
”Vremea nu ne sperie prea tare, dar nu putem să stăm prea mult din cauza faptului că cei care sunt în spatele meu, în afara celor care au declarat greva foamei, sunt consăteni care au venit să susţină cauza noastră. Dau dovadă că fiind localnici ai satului Nadăş şi vor să vadă justiţia de la Tribunalul Olt că în Nadăş nu sunt numai cinci persoane care au intrat în greva foamei. Ni s-au alăturat şi ne-au venit în sprijin. Într-adevăr, este un timp nefavorabil şi nu e uşor ca să stai aici cinci ore, în faţa Palatului de Justiţie”, a declarat Nicolae Rad, unul dintre sătenii din Nadăş.
Oamenii acuză faptul că nu s-a ţinut cont nici măcar de faptul că retrocedarea a peste 8.700 de hectare de teren, suprafaţa întregului sat, face obiectul unui dosar al Direcţiei Naţionale Anticorupţie Timişoara.
”Facem apel la autorităţile statului să vegheze asupra cetăţeanului, asupra celor care le-au dat votul şi i-au pus să facă legi, să dea legi favorabile oamenilor şi să nu fie retrocedate localităţi întregi, sate întregi, clădiri întregi, străzi întregi, oraşe întregi”, a declarat Rad.
Sătenii au spus că sunt conştienţi că nu pot schimba decizia instanţei, dar vor să tragă un semnal de alarmă.
”Nu am primit nicio reacţie din partea autorităţilor. Am văzut un comunicat de presă de la purtătorul de cuvânt al Tribunalului Olt care spunea că sentinţele se desfiinţează prin alte căi, nu prin greva foamei. Asta ştiam şi noi şi ne dăm seama că o sentinţă n-o putem schimba, dar este strigător la cer ceea ce s-a întâmplat în satul Nadăş”, a spus Nicolae Rad.
Decizia de la Judecătoria Ineu, prin care familia Colţeu a fost împroprietărită, în 2006, cu peste 8.700 de hectare de păduri şi terenuri agricole din satul Nadăş, judeţul Arad, a fost total schimbată de Judecătoria Balş, în septembrie 2017. Astfel, după ce Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a stabilit că testamentul prin care familia Colţeu a moştenit satul este fals, Judecătoria Balş, din judeţul Olt, a admis cererea de revizuire a sentinţei Judecătoriei Ineu, prin care familia Colţeu a primit satul Nadăş.
Această cerere de revizuire a fost înaintată de către Comisia Judeţeană de Fond Funciar Arad, iar judecătorii bălşeni au decis că sentinţa de la Ineu, din anul 2006, este greşită, astfel că au modificat-o complet.