Lista alimentelor pe care nu trebuie să le speli

by Dana B.
Suntem învatati de mici sa spalam mancarea înainte sa o consumam, deoarece asa putem sa ne protejam sanatatea. Apa înlatura toate bacteriile si microbii de pe fructele si legumele noastre preferate si astfel suntem siguri ca nu avem probleme digestive si ca nu ne lasam organismul prada virusurilor.
Desi ai crede ca doar fructele si legumele trebuie sa fie spalate, se pare ca si conservele trebuie clatite înainte de a le deschide, deoarece contin impuritati si alti microbi care pot intra în interior atunci cand o deschidem. Acest lucru este valabil si pentru bauturile la doza. Într-o lume obsedata de microbi si de curatenie, este ciudat sa afli ca sunt anumite mancaruri care nu necesita spalare înainte de a le consuma. Spalarea acestor alimente poate, din contra, sa faca mai mult rau decat bine.

Iata care sunt alimentele pe care nu este bine sa le speli!

Carne proaspata
Desi ai crede ca trebuie sa speli puiul sau orice alt tip de carne proaspata pentru a înlatura bacteriile si pentru a te proteja de boli, adevarul este exact opusul. În cazul unei astfel de carni, apa poate sa faca mai mult rau. Aceasta raspandeste bacteriile în toata bucataria, chiar si pe suprafata corpului tau. Atunci cand vei pregati alte mancaruri pe aceeasi suprafata, o vei contamina cu microbii de la carnea spalata. United States Department of Agriculture ne recomanda sa nu spalam carnea proaspata, asa cum este si cea de pui, oaie, vita sau porc.

Salata la punga
Potrivit sursei citate mai sus, majoritatea salatelor la punga sunt deja spalate înainte de ambalare. Aceste produse sunt bune de mancat asa cum sunt, fara alta spalare. Clatirea acestora acasa creste riscul de contaminare cu bacteriile care se afla la tine în bucatarie, conform foodsafety.gov. Aceste salate sunt spalate cam de trei ori, asa ca nu trebuie sa îti faci griji.

Oua
United States Department of Agriculture nu recomanda sa speli ouale dupa ce le cumperi de la magazin. Acestea sunt deja spalate cu o tehnica speciala înainte de ambalare, iar spalarea lor acasa doar creste riscul de contaminare al caminului tau. Ouale sunt curatate din fabrica, iar pe suprafata acestora este aplicat un strat de ulei mineral, care sa le ofere protectie.

Peste crud
Ca si în cazul tipurilor de carne mentionate mai sus, riscul de raspandire al bacteriilor este mult mai mic atunci cand nu speli pestele proaspat cumparat si filetat. Tot ce trebuie sa faci cand prepari peste este sa te speli pe maini si sa te asiguri ca suprafata pe care îl asezi este curata.

Paste
Pastele nu au nevoie de spalare, deoarece suprafata acestora este curata si pregatita pentru gatit. Amidonul se pierde prin apa. Acesta este important deoarece pastreaza pastele tari, nu îsi schimba forma si nu se rup în timpul fierberii. De asemenea, acesta ajuta la amestecarea sosului cu pastele, si astfel obtii un preparat delicios, gata de savurat.

Sursa: sanatate.bzi.ro

Facebook Comments