Deşi persoanele care au probleme cu greutatea îşi propun să consume cât mai puţine calorii, specialiştii susţin că există calorii bune şi rele. Caloriile rele sunt cele care provin din dulciuri, fast-food, chipsuri, sucuri carbogazoase iar organismul nostru doar le transformă în depuneri de grăsime şi colesterol, iar caloriile bune – cele care oferă corpului energie şi vitalitate pe o perioadă lungă de timp şi care sunt utilizate în procese utile pentru organism.
Vorbim aici despre detoxifiere, scăderea colesterolului, imunitate şi nu numai. Tot mai multe studii demonstrează că leguminoasele sunt o categorie de alimente care satisfac foamea şi contribuie la sănătatea organismului. Din această familie fac parte fasolea, lintea, năutul. Alimentele în sine nu sunt o descoperire nouă, dacă ne uităm că lintea, de exemplu, era consumată cu sfinţenie de faraonii egipteni, iar năutul era cultivat încă din Evul Mediu.
Lintea, alimentul minune în lupta cu kilogramele
Legumele sunt înlocuitori perfecţi pentru carne în dietele vegane şi vegetariene şi nu numai. Dar Potrivit Departamentului de Agricultură din SUA, o ceaşcă de linte gătită conţine peste 17g proteine, iar o ceaşcă de năut conţine aproximativ 15g. Să ne facem o idee ce înseamnă asta – necesarul zilnic pentru o femeie este de 46g proteine, noteaza adevarul.ro. Mai mult decât atât, 200g iaurt abia conţin 11g proteine, iar o ceaşcă de lapte 8g proteine. În al doilea rând, nu conţin grăsimi saturate, despre care ştim că sunt un pericol real pentru sănătatea inimii şi a arterelor. Şi, de parcă nu ar fi suficient, leguminoasele ajută totodată la stabilizarea nivelului de zahăr din sânge şi reduc riscul apariţiei diabetului.
Cum ne ajută în dieta de slăbire lintea şi năutul
Una dintre cele mai importante proprietăţi este că, după o masă în care ai consumat linte sau năut, senzaţia de saţietate ţine mult timp. Consumul acestora ne taie pofta de gustări nesănătoase. Un studiu a arătat că indivizii care au mâncat în medie 104g năut zilnic, timp de 12 săptămâni, au consumat mult mai puţină mâncare nesănătoasă, comparativ cu un alt grup care nu a mâncat năut. Atât lintea, cât şi năutul aduc în organism un cocktail de nutrienţi.
Iar aportul de fibre, vitamine şi minerale, calciu, magneziu şi vitamina C ne dau plusul acela de energie de care avem nevoie pentru a face faţă taskurilor zilnice. Ca orice aliment care contribuie la siluetă, fiind şi sănătos totodată, lintea şi năutul fac parte din meniul regulat al celebrităţilor. Vedete cu un corp de invidiat şi care zici că au descoperit secretul tinereţii fără bătrâneţe, precum Cher, Demi Moore sau Kate Hudson au recunoscut că iubesc aceste leguminoase.
Sursa: bzi.ro