În zonele mlastinoase de munte se întalneste destul de frecvent o planta modesta. Cu frunzele asemanatoare unor sulite si florile mici albe, limbarita (Alisma Plantago-Aquatica) nu spune mare lucru. Putina lume stie însa ca ea are calitati medicinale deosebite. În medicina naturista se folosesc tulpina, frunzele si semintele acestei plante, însa aproape niciodata proaspete, pentru ca sunt toxice. Frunzele proaspete de limbarita sunt rubefiante (produc o usoara iritatie) în contact cu pielea si pe vremuri erau folosite pentru tratarea leprei si a contuziilor sau umflaturilor. În scopuri medicinale se folosesc frunzele, tulpina, radacina si semintele uscate sau sub forma de extract.
Extractul din radacini are efect antiglicemiant, anticolesterolemic, diuretic, hipotensiv si antibacterian. Radacina este recoltata înainte de înflorire si se usuca pentru a fi folosita mai tarziu. Se foloseste proaspata doar pentru prepararea remediilor homeopate. Radacina de limbarita este antibacteriana, scade colesterolul din sange, diuretica si hipotensiva. Se crede ca ar scadea presiunea sanguina si nivelul de zahar din sange si, de asemenea, ar avea actiune antibacteriana împotriva stafilococului, pneumococului si Mycobacterium tuberculosis. Limbarita mai este recomandata pentru tratamentul oliguriei, edemelor, nefritei, diareei acute, colesterolemiei si ficatului gras. Limbarita a mai fost folosita ca remediu pentru rabie, însa acest lucru a fost contestat de oamenii de stiinta.
Frunzele de limbarita sunt folosite pentru tratamentul cistitei, dizenteriei si calculilor renali. Frunzele proaspete sunt iritante, chiar toxice. Dupa ce au fost lasate la uscat, din ele se prepara o infuzie concentrata, care produce relaxare si are actiune stimulanta, actionand asupra pielii si rinichilor. Daca este folosita fierbinte, va asigura o hidratare blanda a pielii si va calma agitatia nervoasa. Daca este utilizata rece, aduce beneficii în calculii renali si protejeaza rinichii de raceala obisnuita, dizenterie si febra tifoida. O cataplasma cu frunze uscate este utila în tratarea vanatailor; administrata concomitent pe cale interna si externa, are reputatia în popor ca ar trata fobia de apa, cu toate acestea este putin probabil sa existe o astfel de legatura. Extractul obtinut din frunze are efect antibacterian, anticolesterolemic, astringent, contraceptiv, diaforetic, diuretic, hipoglicemic si hipotensiv. Tulpinile sunt uscate si macinate. Praful astfel obtinut se înghite cu apa pentru tratarea problemelor digestive, precum arsurile la stomac sau crampele. Din semintele acestei plante, dupa uscare, se obtine o pudra cu proprietati astringente, folosita pentru oprirea sangerarii. Semintele de limbarita au efect contraceptiv.
Sursa: sanatate.bzi.ro