Leusteanul este asociat de obicei cu ciorba si fierturile de legume, dar aceasta planta poate fi folosita cu succes ca ceai de slabit. Leusteanul este o planta ale caror radacini, frunze si tulpini sunt folosite de mii de ani ca remedii pentru diferite afectiuni. Cel mai adesea, leusteanul este folosit ca ”terapie de irigare” pentru dureri si inflamatii ale tractului urinar, prevenirea formarii pietrelor la rinichi si pentru a cresterea fluxului de urina în caz de infectii urinare si retentie de apa în organism. De asemenea, planta aromata este folosita pentru indigestie, arsuri stomacale, balonare, gaze intestinale, ciclu neregulat, gat inflamat, furunculi, icter, malarie, pleurezie, guta, dureri reumatice, migrene, sau ca expectorant în bolile respiratorii.
Cum functioneaza leusteanul pentru slabit si infectii urinare. Substantele din leustean cresc cantitatea de lichid eliminata prin urinare, actionand ca un diuretic puternic. În plus, leusteanul scade frecventa spasmelor musculare si ajuta în lupta cu infectiile. Leusteanul contine uleiuri volatile, acid angelic, rasini si extracte amarui, care actioneaza ca tonic si diuretic în organismul uman. Ceaiul de leustean si decoctul din tulpinile plantei au un gust bun si sunt uneori folosite în amestecuri de ceaiuri naturiste, pentru aroma delicata si gustul usor amarui.
În secolul 14, leusteanul era faimos ca remediu natural pentru multe afectiuni, în mare parte datorita aromei puternice, nu pentru ca ar fi avut cine stie ce beneficii pentru sanatate sau unele afectiuni. Radacinile si fructele de leustean sunt aromatice si stimulente, cu efect diuretic si usor carminativ, fiind folosite ca remediu pentru afectiunile stomacale si atacurile de febra. În plus, leusteanul mai este folosit pentru colici si flatulenta la copii, deoarece are efect asemanator cu cel al Angelicai în eliminarea gazelor, stimularea transpiratiei si deschiderea obstructiilor.
Ceaiul de leustean pentru slabit. Consumul regulat de ceai de leustean se pare ca ar avea efecte asupra siluetei, dar nu exista studii în domeniu si nimeni nu sustine ca o dieta cu leustean te va ajuta sa slabesti fara alte ajutoare. Daca folosesti ceaiul de leustean pentru slabit, trebuie sa combini fiertura cu o dieta echilibrata, saraca în calorii si grasimi, dar si cu exercitii fizice regulate. În plus, ar trebui sa iei o pauza de la ceaiul de leustean timp de o saptamana, la fiecare doua saptamani de cura de slabire. Efectul detoxifiant al frunzelor de leustean este putin cunoscut si ajuta în programele de slabire complexe, datorita efectelor diuretice si carminative (multe diete de slabit presupun prea multe fibre vegetale, care pot cauza balonare, daca sunt consumate în exces).
Atentie! Persoanele însarcinate sau care au probleme cu ficatul si/sau rinichii, nu trebuie sa consume ceai de leustean fara acordul medicului.
Ce contraindicatii are ceaiul de leustean: Leusteanul este în principiu sigur pentru persoanele sanatoase, dar poate creste sensibilitatea la razele solare, mai ales daca este folosit ca remediu pe termen lung. Consumul îndelungat de leustean poate provoca iritatii dupa expunerea la soare, dar creste si riscul aparitiei cancerului de piele, deci trebuie crescuta protectia solara pe perioada dietei. Leusteanul nu este recomandat femeilor gravide, deoarece poate provoca spasme uterine si avort spontan. Nu exista destule studii despre consumul de leustean si alaptat, astfel ca se recomanda evitarea plantei în aceasta perioada. Nu se recomanda dieta cu leustean în cazul persoanelor care retin apa în organism din cauza bolilor cardiace sau afectiunilor renale. Leusteanul ar putea creste cantitatea de sodiu din organism, astfel ca nu se recomanda cardiacilor care consuma diete fara sare.
Pentru ca poate reactiona cu anumite medicamente si afectiuni cronice, se recomanda consultarea unui medic înainte de a consuma leustean în cantitati mari sau sub forma de dieta. Ceaiul de leustean este aromat si are efect diuretic, dar nu trebuie folosit de unii bolnavi cronici si de femeile însarcinate, deci consultati întotdeauna un medic înainte de a începe o dieta noua sau cura de slabire.
Sursa: sanatate.bzi.ro