E drept, fata de francul elvetian leul romanesc a ramas marti la acelasi nivel ca si in ziua precedenta (4,18 lei/chf) , dar fata de dolarul american si fata de moneda unica, leul a castigat marti cativa bani, BNR afisand un curs de 4,40 lei/euro si de 4,009 lei/usd. „Fara un motiv extern clar, credem ca aprecierea monedei romanesti ar putea avea legatura cu pozitionarea pietei. Ne asteptam ca impulsul sa se mentina si leul sa se indrepte spre 4,40/EUR, dar se apropie astfel de limita transmisa de banca centrala in trecut (in plus, interventiile valutare de la sfarsit de ianuarie si inceput de februarie s-au facut la valori apropiate de aceasta). Pe de alta parte, calendarul zilei este relativ incarcat, cu o decizie de politica monetara in Ungaria, date pentru industria europeana si indicatori economici din SUA”, scriau marti dimineata economistii ING intr-un raport destinat investitorilor.
„Randamentul pe termen foarte scurt a inceput noua perioada de rezerva la 0,90%, in crestere de la 0,30% ieri. Este ceva mai sus de nivelul inregistrat la debutul perioadei de rezerva din februarie, dar similar celui din ianuarie.
Segmentul 1M-3M s-a tranzactionat la 0,75-1,10%, cu randamentul implicit al swap-ului valutar 3M in scadere cu 5 puncte de baza. Licitatia de ieri a mers mai bine decat am anticipat, iar MF a vandut certificatele de trezorerie de 0,5 miliarde lei la 3 luni pentru un randament maxim de 1,22% fata de asteptarile noastre pentru un nivel mai mic de 1,30%. Piata de obligatiuni a inregistrat ieri miscari usor favorabile, iar randamentele au scazut, in medie, cu un punct de baza”, mai noteaza economistii ING.
Monedele Europei emergente s-au tranzactionat in intervale inguste fata de euro inainte de anuntul de politica monetara al Bancii Centrale Maghiare, piata asteptand azi o taiere a ratelor, scriu si economistii Piraeus Bank.
„Conform datelor preliminare, indicele care urmareste activitatea companiilor in zona euro a crescut in martie peste asteptari, avansul ramanand insa modest: indicele compozit PMI calculat de Markit a urcat la 54.10 puncte, de la 53.50 raportate in februarie si peste cele 53.60 puncte estimate de piata. Anuntul lasa sa se intrevada o crestere a PIB in primul trimestru al anului dar imbunatatirea activitatii a avut loc in continuare pe seama taierii preturilor.
Noua perioada de alcatuire a rezervelor a inceput, conform asteptarilor, cu maturitatile ON crescand la 0.80%, nivelul atins de TN inca din ziua precedenta, in timp ce pe restul curbei randamentele implicite au ramas aproape neschimbate.
Marti dimineata, investitorii pe piata secundara a titlurilor de stat denominate in lei dau semne de optimism, aratand un interes crescut de cumparare”, se mai arata in raportul Piraeus.
Preturile metalelor pretioase au crescut marti dimineata pe seama asteptarilor ca ratele in SUA vor incepe sa creasca mai tarziu decat se estimase initial. Aurul a fluctuat in jurul nivelului de 1,190.00 dolari pe uncie, argintul este cotat in preajma valorii de 17.00 dolari pe uncie, platina se tranzactioneaza peste 1,145.00 dolari pe uncie iar paladiul se gaseste la 770.00 dolari pe uncie.
Sursa: hotnews.ro