Pe lângă hainele groase, alimentele corecte încălzesc corpul în aceste zile geroase, previn pierderile de căldură, inflamarea amigdalelor şi pun sângele în mişcare.
Medicul Elena Țambrea, specialist în nutriție: În perioada rece ar trebui să ținem cont de câteva reguli simple: trebuie să ne axăm pe susținerea și întărirea imunității(e important să aducem un aport suplimentar de vitamine și grăsimi bune).
Legume recomandate în anotimpul rece:
- cartofii dulci, dovleacul, dovleceii şi păstârnacul
- legume cu conţinut ridicat de vitamina A şi C
- vitamina A sau betacarotenul se obţine din salata verde cu frunze lungi, ficatul de curcan gătit, spanacul, morcovii
- pentru artere sănătoase este necesară Vitamina E
- vitamina E este deosebit de importantă pentru buna funcţionare a sistemului imunitar, dar şi pentru prevenirea îngroşării arterelor
- uleiul din germeni de grâu este cel mai bogat aliment în vitamina E
- vitamina D are un rol demonstrat în modularea sistemului imunitar
- absorbţia calciului este, de asemenea, condiţionată de un aport suficient de vitamina D
- din cauza expunerii foarte reduse la soare în sezonul rece, sinteza endogenă de vitamina D scade dramatic, deci e nevoie un aport alimentar zilnic de 5 micrograme
- sursele principale de vitamina D sunt peştele gras, ficatul, alimentele îmbogăţite cu vitamina D
- seleniul şi zincul, foarte importante în prevenirea infecţiilor
- seleniul este esenţial pentru un răspuns imunitar mai puternic şi pentru lupta împotriva infecţiilor
- zincul este un alt mineral important pentru un sistem imunitar sănătos
- persoanele cu carenţe de zinc tind să aibă un răspuns imunitar mai slab
- zincul este necesar pentru a activa anumite globule albe care luptă împotriva infecţiilor
- organismul are nevoie de o cantitate adecvată de grăsimi sănătoase pentru un sistem imunitar valid
- grăsimi sănătoase se găsesc în uleiuri din seminţe, în peştele gras, măsline, nuci şi icre
- din cauza numărului mic de ore cu lumină, în timpul iernii, stocurile de serotonină scad, astfel că dorinţa de a consuma alimente bogate în carbohidraţi creşte
- alimentele care asigură necesarul de carbohidraţi ar trebui să aibă un index glicemic mic
- pe timp de iarnă, un plan corect de alimentaţie trebuie să includă 40% carbohidraţi, 30% proteine şi 30% grăsime
- evitaţi pe cât posibil consumul produselor lactate cu un conţinut ridicat de grăsime
- încercaţi să reduceţi consumul de sare şi cafeină
- beţi ceaiuri naturale din plante în loc de apă
- nu consumaţi apă de la frigider, ci la temperatura camerei
- iaurtul poate scurta perioada de manifestare a virozelor cu două zile
- mişcarea moderată, somnul de calitate promovează o bună funcţionare a sistemului imunitar prin susţinerea proceselor de regenerare şi secreţia serotoninelor şi a endorfinelor
Sursa: digi24.ro
Facebook Comments