Legea de modificare a OUG privind școlile doctorale este neconstituțională, a anunțat, miercuri, președintele CCR, Valer Dorneanu.
Pe 13 octombrie, Guvernul a contestat la Curtea Constitutionala legea privind scolile doctorale si plagiatul, in forma adoptata de Senat, dupa ce liberalii anuntasera ca au depus si ei o contestatie la aceeasi lege, votata insa de unii senatori PNL.
In sesizarea depusa la CCR, Guvernul semnaleaza incalcarea principiului bicameralismului, fiindca cererea de reexaminare a legii care prevede ca universitatile vor fi cele care vor decide acordarea si retragerea titlului de doctor a fost adoptata de Senat fara un vot prealabil in Camera Deputatilor.
Executivul mai precizeaza in sesizarea catre CCR ca, prin adoptarea respectivei legi, a fost incalcat articolul 1, alin. 5 din Constitutie, care prevede ca „in Romania, respectarea Constitutiei, a suprematiei sale si a legilor este obligatorie”. „Prin prisma acestei reguli constitutionale se desprinde interpretarea potrivit careia activitatea de legiferare se realizeaza in limitele si in concordanta cu Legea fundamentala dar aceasta trebuie sa se faca in conditii de calitate a legislatiei. Pentru ca legea sa fie respectata, aceasta trebuie cunoscuta si inteleasa de subiectii de drept, iar pentru a fi inteleasa, trebuie sa fie suficient de precisa, si previzibila, in scopul de a oferi securitate juridica destinatarilor sai”, mai argumenteaza Guvernul.
Liberalii au adus si ei argumente similare in fata Curtii Constitutionale. In primul rand ei invoca jurisprudenta CCR, conform careia o lege trebuie supusa votului final in fiecare camera a Parlamentului, nu doar intr-una din camere, asa cum s-a intamplat in cazul de fata.