Conform unui studiu recent al Universităţii Umea din Suedia, există o legătură între aerul poluat şi sănătatea mintală a copiilor.
Studiul prezintă probe puternice ale legăturii dintre aerul poluat şi condiţia psihică a copiilor.
Cercetări anterioare dovedesc că până şi cea mai mică creştere a nivelului poluării poate avea efecte dramatice asupra copiilor.
Cercetătorii au analizat peste 500.000 de subiecţi din Suedia. Copiii aflaţi în zone cu o concentraţie mai mare de nitrogen dioxid, un poluant foarte puternic al aerului, au fost mai predispuşi la prescripţiile medicale asociate unei boli mintale pe termen lung.
Studiul nu stabileşte o legătură cauzală între aerul poluat şi sănătatea mintală a copiilor, dar există o corelaţie între cele două.
Anna Oudin, cercetător la Universitatea Umea, afirmă: ,, Rezultatele pot confirma că o concentraţie mai mică a aerului, în primul rând emisiile de gaze din trafic, pot reduce tulburările psihice în rândul copiilor şi a adolescenţilor ’’.
Poluarea aerului este o problemă majoră de sănătate pe tot globul. Peste 4 milioane de oameni mor prematur în fiecare an, conform Organizaţiei Mondiale de Sănătate.
Cartierele comunităţilor de culoare din Statele Unite ale Americii sunt deseori plasate în zone cu poluare extremă, persoanele din aceste comunităţi sunt predispuse la boli fizice şi mintale.
Sursa: descopera.ro