Schimbările climatice, care presupun modificări ale temperaturilor și precipitațiilor, ar putea agrava epidemiile de gripă, conform unui nou raport¹ științific.
Cercetătorii au folosit date istorice din zone din SUA, China, Italia și Franța pentru a evalua cum anume schimbările meteorologice majore în lunile de toamnă ar putea influența sezonul gripal. Mai precis, au examinat tiparele meteorologice și temperaturile medii de la 1 ianuarie 1997 până la 28 februarie 2018 pentru mai mult de 7700 de zile. De asemenea, au analizat date despre gripă adunate în cele patru țări de-a lungul aceleiași perioade.
Vremea capricioasă influențează sezonul gripal
Cercetări anterioare sugerau că temperaturile joase și umiditatea scăzută pe timp de iarnă creează condiții favorabile pentru transmiterea virusului gripal. Cu toate acestea, sezonul gripal 2017-2018, unul dintre cele mai calde din istorie, a fost unul în care s-au înregistrat cele mai multe decese cauzate de gripă.
În timpul sezonului gripal 2017-2018, schimbările extreme de temperatură pe timpul toamnei au dat un impuls gripei, rezultând în cazuri de boală mai devreme decât ar fi fost normal. Date istorice legate de gripă din părți ale lumii îndepărtate una de alta au arătat că răspândirea epidemiei de gripă a fost legată mai mult de modificările meteorologice, sugerând că sistemul imunitar slăbit al oamenilor pe timp de iarnă, din cauza schimbărilor rapide ale stării vremii, determină o sensibilitate crescută a acestora la atacurile virusului gripal.
Rezultatele sugerează că modificările nefirești ale vremii asociate cu schimbările climatice în desfășurare în prezent vor crește riscul epidemiilor de gripă în zonele intens populate. De exemplu, Europa s-ar putea confrunta cu o creștere de 50% a deceselor cauzate de virusul gripal, potrivit oamenilor de știință implicați în această cercetare. Ei consideră că aflând mai multe despre schimbările meteorologice majore asociate cu schimbările climatice s-ar putea face previziuni importante în ceea ce privește amenințările viitoarelor sezoane de gripă.
Vaccinul antigripal, cea mai bună metodă de prevenire a gripei
Gripa este o afecțiune respiratorie contagioasă care infectează nasul, gâtul și uneori plămânii. Variază de la ușoară sau severă, caz în care poate duce la deces. Simptomele gripei sunt febra, frisoanele, durerea de gât, secrețiile nazale, durerile musculare, durerile de cap, oboseala, iar anumite persoane și mai ales copiii se pot confrunta și cu vărsături și diaree.
Un studiu din 2018 a analizat procentul de populație afectat de gripă din SUA. Rezultatele au arătat că 8% din populația SUA se îmbolnăvește din causa virusului gripal în fiecare an, limitele aflându-se între 3 și 11%. Același studiu a arătat că persoanele cu cel mai mare risc de îmbolnăvire sunt copiii, iar persoanele cu cel mai mic risc sunt vârstnicii de peste 65 de ani.
Gripa se răspândește foarte ușor, deoarece multe persoane bolnave nu știu că sunt afectate. După instalarea simptomelor, persoana este extrem de contagioasă în primele 3-4 zile. Unele persoane le pot infecta pe altele cu o zi înainte de a le apărea simptomele și până la 7 zile după apariția acestora. Copiii foarte mici și persoanele cu un sistem imunitar foarte slăbit ar putea fi contagioși chiar pentru perioade mai lungi de timp.
Sezonul gripal poate începe oricând în lunile de toamnă, iar vârful este undeva în ianuarie-februarie. De obicei, acest sezon ține aproximativ 13 săptămâni, terminându-se spre finalul lunii aprilie, iar uneori prelungindu-se până în mai.
Cea mai bună metodă de prevenire a gripei rămâne vaccinul antigripal care trebuie făcut, ideal, până la finalul lunii octombrie. Tulpinile gripale variază de la an la an iar vaccinul este ajustat în funcție de acestea. Vaccinul poate fi făcut de oricine, începând cu vârsta de 6 luni, mai puțin de către persoanele alergice la vreunul dintre ingredientele vaccinului. De asemenea, persoanele care au alergie la ouă sau care suferă de sindromul Guillain-Barré trebuie să ceară sfatul medicului înainte de a face vaccinul antigripal.
În afară de vaccin, pentru a preveni gripa se recomandă evitarea contactului cu persoane bolnave, evitarea atingerii ochilor, nasului și gurii cu mâinile murdare, spălarea frecventă a mâinilor cu apă și săpun, în special înainte de masă și după folosirea mijloacelor de transport în comun, curățarea și dezinfectarea cu alcool sanitar a suprafețelor folosite la comun.
Sursa: doc.ro