Exista o multitudine de factori care se afla la originea durerilor de cap: de la deshidratare, lipsa de somn sau ore in sir de lucru la calculator pana la unele boli grave.
Durerile intense de cap, care nu cedeaza la solutiile obisnuite, trebuie investigate de medic.
Iata ce afectiuni medicale se pot ascunde in spatele durerilor de cap:
Accident vascular cerebral
O durere de cap care apare subit, resimtita ca un junghi violent poate semnala un accident vascular cerebral cauzat de un anevrism cerebral.
Durerea fulgeratoare poate fi insotita de slabiciune intr-o parte a corpului, asimetria fetei, tulburari de vorbire, ameteli sau chiar pierderea cunostintei.
In cazul aparitiei acestor manifestari se impune solicitarea imediata a asistentei medicale de urgenta.
Timpul scurs pana la interventia medicala este un factor important in prevenirea sechelelor cauzate de suferinta cerebrala sau chiar in salvarea vietii pacientului. Hemoragia cerebrala este amenintatoare de viata.
Tumora cerebrala
Durerea persistenta, care se repeta si nu poate fi calmata cu un analgezic obisnuit, poate fi semnul unei tumori cerebrale sau cancer cap.
Durerea apare atunci cand tumora pune presiune pe vasele de sange si terminatiile nervoase de la nivelul creierului.
Uneori aceasta durere este asociata cu simptome asemanatoare unui atac cerebral: ameteli, tulburari de echilibru si coordonare, probleme de limbaj si de vedere, parestezii.
Daca va confruntati cu astfel de simptome trebuie sa mergeti de urgenta la medic. Cel mai probabil vi se va recomanda efectuarea unui RMN sau CT.
Glaucom
In momentul in care apare o durere puternica pe o parte a capului, mai ales in zona ochiului, precum si tulburari de vedere, acestea duc cu gandul la un glaucom acut. Cresterea brusca a presiunii intraoculare se numeste atac de glaucom.
Persoanele cu hipermetropie sunt predispuse la glaucom acut. Atacurile de glaucom se intampla adesea seara, cand lumina este slaba si pupilele sunt dilatate. Vederea se incetoseaza, percepeti halouri de lumina, ochiul afectat de inroseste si resimtiti dureri puternice.
Un atac acut de glaucom poate duce la orbire in cateva ore, de aceea este esential sa va prezentati de urgenta la un spital de oftalmologie pentru tratament.
Meningita
Daca durerea de cap este insotita de febra, varsaturi, rigiditatea cefei, intoleranta la lumina si eventual pete purpurii pe piele, atunci acestea pot fi semne de meningita. Meningita este o boala infectioasa care cauzeaza inflamatia meningelui, membrana care inconjoara creierul.
Daca simptomele descrise anterior sunt incontrolabile, pacientul trebuie sa ajunga cat mai rapid la medic. Tratamentul corespunzator reduce cu 15% riscul decesului din cauza meningitei.
Sinuzita
Durerile din sinuzita pot fi extrem de chinuitoare. Ele sunt rezultatul inflamarii mucoasei din interiorul unor cavitati din oasele craniului, numite sinusuri.
Sinuzita apare adesea dupa o raceala puternica sau gripa, din cauza stagnarii mucusului la nivelul cailor respiratorii.
Mucusul din sinusuri nu mai este eliminat in mod corespunzator, ceea ce creeaza presiune si durere in sinusuri.
In general, simptomele de sinuzita apar dupa 7 zile de la debutul racelii si incep sa se agraveze progresiv.
Daca boala nu este tratata corespunzator, infectia se poate croniciza (sinuzita cronica) sau se extinde la toate sinusurile (pansinuzita), la nivel ocular (abces orbito-ocular) sau la nivel cerebral (abces cerebral).
Majoritatea cazurilor de sinuzita necesita tratament prelungit cu antibiotice, antiinflamatoare, decongestionante nazale, mucolitice, antihistaminice.
Sursa: ziare.com