Băuturile foarte fierbinţi cresc cu 90% riscul de a dezvolta cancer esofagian, sugerează un studiu realizat în rândul a 50.000 de persoane, relatează Press Association și Agerpres.
Potrivit experţilor, consumul zilnic a 700 ml de ceai la o temperatură de 60°C sau mai ridicată a fost „asociat în mod constant” cu o creştere în proporţie de 90% a riscului de a dezvolta boala, în comparaţie cu persoanele care au consumat băuturi la temperaturi mai scăzute.
Publicat în International Journal of Cancer, studiul a analizat obiceiurile de a bea a 50.045 de persoane cu vârste cuprinse între 40 şi 75 de ani care locuiau în nord-estul Iranului.
În perioada realizării studiului, din 2004 până în 2017, au fost identificate 317 noi cazuri de cancer esofagian.
„Multe persoane se bucură să bea ceai, cafea sau alte băuturi fierbinţi. Însă, potrivit studiului nostru, consumul de ceai foarte fierbinte poate creşte riscul apariţiei cancerului de esofag şi, prin urmare, este recomandabil să se aştepte până când băuturile se răcesc înainte de a le bea”, a declarat principalul autor al studiului, medicul Farhad Islami, de la Societatea Americană pentru Cancer.
În 2016, Agenţia Internaţională de Cercetare a Cancerului – agenţie a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii – a clasificat consumul de băuturi foarte fierbinţi, la temperaturi de peste 65°C, ca fiind un agent cancerigen.
Agenţia ONU a examinat studiile care se refereau cel mai mult la mate, un tip de ceai care este în mod obişnuit consumat la temperaturi foarte ridicate, în special în America de Sud, Asia şi Africa. Potrivit studiilor, temperatura mai degrabă decât tipul de băutură este asociată cu riscul de a dezvolta cancer.