În timp ce Aradul dezbate în fiecare iarnă problema reţelelor termice şi a pierderilor generate de reţeaua de transport şi distribuţie, vecinii noştri, mai puţin gălăgioşi şi lăudăroşi, se pun pe treabă şi găsesc soluţii concrete. Atât Timişoara, cât şi Oradea, municipalitatea, împreună cu societăţile de termoficare au găsit soluţia pentru a reabilita reţelele de transport şi distribuţie a energiei termice, astfel încât cetăţenii din cele două municipii să nu mai fie nevoiţi să suporte aceste pierderi, în costul gigacaloriei.
Cel mai bun exemplu este Timişoara, unde societatea Colterm a reabilitat, în ultimii trei ani, cu fonduri europene, peste 30 la sută din reţeaua de distribuţie, iar la sfârşitul lui 2014 a anunţat un nou proiect, de 30 de milioane de euro, destinate aceleiaşi reţele.
Şi municipiul Oradea a apelat la fondurile europene, pentru a reabilita reţelele termice, şi a reduce astfel pierderile şi, implicit, costul gigacaloriei. La Oradea este în plină execuţie un proiect de reabilitare a reţelelor de termoficare din Municipiul Oradea, pe fonduri europene (din Fondul de Coeziune al Uniunii Europene prin Programul Operaţional Sectorial Mediu), valoarea totală a investiţiei fiind de 48,9 milioane de lei (fără TVA). Lucrările vizează reabilitarea a 17,5 kilometri de reţea de conducte de termoficare, inclusiv racordurile până la punctele termice ce deservesc populaţia din zonă.
Dacă la vecini se poate, la noi încă Primăria face studii de fezabilitate (ultimul a fost aprobat în urmă cu o săptămână) şi nu are niciun proiect pe fonduri europene pentru rezolvarea acestei probleme. Singurul proiect legat de acest subiect este cel de 10 milioane de franci elveţieni (că tot e la modă francul elveţian), finanţat de Guvernul Elveţiei, printr-un parteneriat cu guvernul României, atât de hulit de cei de la PDL Arad. Uite că acum Guvernul e bun. Despre vreun program pe fonduri europene la Arad, pentru CET, pentru reţelele de distribuţie,pentru punctele termice, nu se aude, nici măcar la stadiul de intenţie.
În schimb se aude tot mai mult despre căpuşarea CET-urilor, despre datoriile imense acumulate de centrale şi despre afacerile ilegale, făcute de clientela de partid, care trăieşte pe picior mare. Subiecte care, din informaţiile noastre, au atras atenţia organelor abilitate, fiind vorba de milioane de euro, despre care nimeni nu ştie cum au dispărut. Probabil pe reţeaua de distribuţie nereabilitată …