In urma cu sute de ani, manastirile ortodoxe din Rusia erau celebre si cautate nu doar pentru „rugul aprins” al credintei lor, ci si pentru „bolnitele” in care erau tratati, cu leacuri stravechi, oamenii amarati si bolnavi.
Un astfel de asezamant este Manastirea samordino, intemeiata de Sfantul Ambrozie, un loc renumit pentru invataturile duhovnicesti si inalta traire a slujitorilor ei. Inchisa de comunisti, manastirea si-a redeschis portile, si odata cu ele, si tezaurul cu leacuri vechi, populare, la care ne bucuram sa va facem partasi.
Raceala, gripa, tuse, dureri de gat, bronsita, pneumonie
* Se scot din pamant radacini de nalba, se curata de coaja, apoi se dau pe razatoare si se amesteca cu putina apa pentru a se obtine o pasta ca un piure. Se ia cate o lingurita la 2 ore. intr-o singura zi, raceala „e gata”.
* Mancati zmeura, cate o jumatate de cana – dimineata si seara. Leacul este util mai ales impotriva febrei si a lipsei de pofta de mancare, care insotesc raceala sau gripa.
* impotriva tusei persistente, beti cate de 2 pahare de suc proaspat de morcovi pe zi
* Dureri in gat. Se piseaza 8 catei de usturoi intr-un mojar, se adauga 8 lingurite de otet de mere si se amesteca bine. Se pune la rece cateva ore. Se adauga 2 linguri de miere de padure (de mana), si se amesteca din nou. Se iau 2 lingurite de preparat, se tin in gura cat mai mult posibil, apoi se inghit cu inghitituri mici.
* Boli de piept. Din suc de varza rosie cruda, amestecat cu zahar, se face un sirop foarte bun pentru toate bolile de piept.
* Pentru bolile de plamani, luati in fiecare zi 2-3 linguri de dulceata de trandafiri sau miere amestecata cu petale maruntite de trandafiri.
Afectiuni ale ficatului
* Mancati mamaliga din faina de hrisca. Hrisca se poate consuma si „cruda”, daca e lasata in apa, cel putin 12 ore.
* O lingura de radacini uscate si zdrobite de agrise se pun pe foc intr-o cana de apa, timp de 10 minute (inlocuiti apa evaporata). Cand s-a racit, strecurati si luati 4-5 linguri de decoct pe zi.
* Peste o lingura de frunze de agrise se toarna o cana de apa clocotita. Lasati sa se infuzeze 15 minute, strecurati.
Beti 1-2 cani pe zi.
Calculi biliari, dischinezie biliara
* O jumatate de pahar de suc proaspat din frunze si radacina de patrunjel se bea dimineata, pe stomacul gol.
* Zeama proaspat stoarsa de ridiche neagra. Se bea pe stomacul gol, cate o jumatate de pahar – un pahar pe zi.
Constipatie
* Consumati cat mai des vinete sau urzici fierte.
* Mancati salata de macris sau beti ceai de macris.
* Ceai de pulbere de radacina de lemn-dulce (o jumatate de lingurita la o cana de apa). Se bea o ceasca de ceai pe zi. Tinctura de lemn-dulce, se ia o lingurita de extract diluat intr-un pahar de apa, de 2 ori pe zi (nu mai mult de 3 saptamani).
* Beti dimineata, pe stomacul gol, un pahar de zeama de varza murata.
* Beti zilnic compot de fructe uscate: prune, smochine, stafide, mere, caise. Se spala bine, se pun la fiert in apa rece cat sa le acopere, la foc mare, se indeparteaza spuma, apoi se fierb la foc mic, cu capac, 10-15 minute. Se trage vasul de pe foc si se lasa la infuzat, cu capac, cel putin 3 ore. Din acest compot se mananca o cana sau doua in fiecare zi. La o cana se adauga o lingurita de miere.
Reumatism, dureri articulare
* Beti zilnic 2-3 pahare de suc proaspat, obtinut din coacaze rosii sau negre.
* Balsam pentru articulatii dureroase: luati mai multe coji de oua (spalate si uscate), maruntiti-le si puneti-le intr-un borcan. Peste ele turnati otet de mere, cat sa le acopere, apoi inchideti vasul ermetic. Lasati-le la macerat doua zile. Se pastreaza la rece si intuneric. Se maseaza zonele dureroase ale articulatiilor, de 2-3 ori pe zi, pana cand durerea dispare.
* Se rade radacina de hrean si se pune intr-o carpa, pe zona dureroasa, lasandu-se cat se poate suporta. Se inlatura inainte ca pielea sa se inroseasca.
Insuficienta renala, calculi renali
* Fiertura de fulgi de ovaz. intr-un litru de apa se fierb 5 linguri de fulgi de ovaz. Se lasa preparatul sa se raceasca, se strecoara si se bea de-a lungul zilei.
* „Must” de fructe de porumbar, sau ceai de fructe si flori de porumbar. Se pun la infuzat o lingura de fructe zdrobite sau 2 linguri de flori de porumbar intr-o cana de apa clocotita. Dupa 15 minute se strecoara. Se beau 2-3 cani pe zi.
Sau fierbeti 4 linguri de fructe de porumbar zdrobite, in jumatate de litru de apa, timp de 3 minute. Dupa ce compozitia s-a racit, strecurati si beti leacul de-a lungul zilei. * Mancati in fiecare zi coacaze negre sau rosii, proaspete sau sub forma de suc.
Dureri menstruale
* Se pun pe abdomen comprese cu otet de mere.
Anemie, epuizare, oboseala
* Ceai de busuioc – o lingura de planta verde, zdrobita, se opareste cu o cana de apa clocotita. Se lasa la infuzat 30 de minute, apoi se strecoara. Se beau 2 cani pe zi.
* Mancati dulceata de nuci verzi – 2 linguri pe zi.
* Boabe de orz incoltit, cu miere. Se pun boabele la incoltit, se usuca, se macina si se amesteca cu miere. Se iau 2 linguri pe zi.
* Se adauga in mancarea celui bolnav (o data pe zi) un sfert de lingurita de coaja de ou, uscata si pisata.
Rani, arsuri
* Dovleacul ras sau morcovii rasi si aplicati pe arsuri sau pe rani impiedica aparitia basicilor, usureaza durerile si grabesc vindecarea.
Pentru intarirea memoriei si a concentrarii
* Se beau doua-trei pahare de suc proaspat de coacaze negre pe zi, la care se adauga si o lingurita de suc de lamaie si un praf de scortisoara.
Pentru intarirea imunitatii
* Morcov ras. Se iau de doua ori pe zi, intre mese, cate doua linguri de razatura, amestecate cu o jumatate de lingurita de miere.
Paraziti intestinali
* 100 g seminte de dovleac curatate de coaja, crude, se piseaza si se amesteca cu putina apa si miere. Se administreaza o data pe zi, 3-4 zile la rand.
* Decoct de telina – se fierb 3 linguri de telina maruntita, intr-un litru de apa, 10 minute. Se strecoara si se bea.
* Suc proaspat de varza – se bea cate o jumatate de pahar pe zi, pe stomacul gol.
Insomnie
* Se bea seara, cu 2 ore inainte de culcare, o cana cu infuzie de musetel.
Sursa: sanatate.bzi.ro