Lacul de la Paltinu, ”marea dintre munți” plină de smarald

by Cristian Dobre

Unul dintre cele mai spectaculoase lacuri din România se află în judeţul Prahova, pe marginea drumului judeţean care leagă Câmpina de comuna Valea Doftanei. Ascuns de pădure şi de barajul din piatră înalt de peste o sută de metri, lacul Paltinu poate fi una dintre destinaţiile pentru minivacanţa de Paşti şi 1 Mai.

Începând din luna aprilie şi până la final de august, în zilele cu cer senin, lacul Paltinu capătă o culoare specială, unică în peisajul românesc. Luciul apei este verde smarald, iar această culoare se atenuează în sezonul rece. Explicaţia acestui efect optic se datorează zonei în care se află ”marea dintre munţi”, aşa cum mai este cunoscută zona.

Valea în care s-a format lacul Păltinoasa are oarecum forma unui cornet, iar pe margini, pe toată circumferinţa luciului apei se află pădure de brazi şi foioase. Astfel, în zilele însorite de vară, verdele crud al pădurii se reflectă ca într-o oglindă în apă. Tonalitatea de albastru smarald se poate observa cel mai bine la miezul zilei, atunci când razele soarelui se reflectă perpendicular pe luciul apei. Odată cu lăsarea serii, intensitatea culorii se estompează.

Ar mai putea fi o explicaţie a efectului de albastru – smarald. De-a lungul anilor, scafandrii care au avut acţiuni de recuperare a cadavrelor celor care au sfârşit în adâncurile acestui lac, au povestit că pereţii lacului, până la o adâncime de 3,5 – 5 metri abundă în vegetaţie care aproape că formează un covor verde, des prin care cu greu au putut răzbate.

În această porţiune apa este tulbure cu o temperatură de 20-23 de grade Celsius (în timpul verii, evident) pentru ca apoi să pornească brusc un abis cu apă limpede şi mult mai rece, de sub 10 grade Celsius. În adâncuri, pereţii lacului sunt din sedimente de culoare gălbuie. Probabil şi acest aspect contribuie la efectul de verde smarald al luciului apei.  Dincolo de spectacolul oferit, lacul de acumulare Paltinu este extrem de periculos din cauza curenţilor. Trebuie să fii un bun înotător ca să răzbaţi de pe mal până la prima insulă, traseu străbătut frecvent de turiştii tentaţi să se scalde în apă.

Sursa: cunoastelumea.ro

Facebook Comments