In „limbajul florilor”, lacramioara inseamna intoarcerea fericirii, dupa o legenda ce povesteste despre afectiunea lacramioarei pentru o privighetoare, care s-a intors dupa ce planta a inflorit, in luna mai. Dincolo de aceste povesti mai mult sau mai putin adevarate,lacramioarele sunte folosite si pentru proprietatile medicinale. Acestea ajuta la imbunatatirea memoriei, tratarea migrenelor de natura nervoasa, a nevralgiilor si a ametelilor.
Planta are totodata si efecte diuretice. Lacramioarele contin anumite substante care stimuleaza activitatea muschiului cardiac, influentand contractiile, ritmul cardiac si excitabilitatea cardiaca. Administrate in scopuri terapeutice sub stricta supraveghere medicala, lacramioarele sunt sigure pentru majoritatea oamenilor. In cazul in care sunt consumate accidental aceste plante cauzeaza stare de voma si varsaturi, ritm cardiac anormal, dureri de cap, scaderea gradului de constienta si a raspunsului la stimuli sau tulburari ale capacitatii de perceptie a vederii.
Persoanele suferinde de boli de inima sunt sfatuite sa evite acoolul, fumatul, baile fierbinti, cafeaua si ceaiul negru, sa acorde o grija deosebita greutatii corporale, sa nu faca eforturi mari si sa practice cateva minute de gimnastica in fiecare zi.
In caz de insuficienta cardiaca se poate intrebuinta urmatorul preparat: valeriana – 20 de picaturi, lacramioare – 20 de picaturi, stropant – 10 picaturi. Doza: de doua ori pe zi se pun cate 10-15 picaturi in apa calda. Lacramioarele pot fi folosite si separat, fiind considerate intaritoare pentru inima. Doza: o lingura, la o jumatate de litru de apa, se lasa doua ore, dupa care se strecoara. Se ia o lingura de maximum doua ori pe zi.
Sursa: sanatate,bzi.ro
Facebook Comments