„Avem o resursă, marea, pe care trebuie să începem să o privim cu mai multă atenție. Nu exclud utilizarea instalațiilor de desalinizare pentru apa de mare”. Este un concept clar și mai presus de toate un proiect precis cel prezentat luni de către președintele regiunii Veneto, Luca Zaia, ca strategie de combatere a secetei care a lovit regiunea sa, potrivit Il Messaggero, citat de Rador. Printre ipotezele luate în considerare pentru valorificarea apei se numără și crearea de instalații de desalinizare a apei marine. Un sistem deja adoptat în alte 183 de țări, pentru un total de aproximativ șaisprezece mii de instalații, conform Asociației Internaționale de Desalinizare – dar care încă trebuie definit în ceea ce privește implementarea sa în Italia.
„Trebuie să înțelegem cât ne va costa din punct de vedere energetic, deoarece transformarea apei sărate în apă dulce necesită energie – a subliniat Zaia. Dar dacă reușim, chiar și cu surse regenerabile, să punem în aplicare un sistem care să ne conducă către o economie circulară, de ce nu?”.
De la teoria proiectului la practică: „Israelienii o fac, alte țări o fac, dar și orașe precum Dubai care sunt pline de grădini și palmieri, iar toate acestea sunt susținute de desalinizare”. Pe scurt, Jesolo va fi un fel de mic Dubai, sau aproape.
Din perspectiva cifrelor, Orientul Mijlociu este lider în utilizarea instalațiilor de desalinizare, având în vedere că 47 la sută din apa potabilă produsă este apă din mare desalinizată, dar există și exemple în Europa, începând cu Spania, unde în 2021 existau deja 765 de instalații. O astfel de strategie necesită resurse și timp pentru a fi implementată.
La Veneția, ca și în Dubai, grație proiectului de desalinizare, se va bea apa din mare
Facebook Comments