Administrația Falcă bate în retragere, după ce zilele trecute a încercat să vâre sub nasul consilierilor o afacere de 6 milioane de euro, prin care se cumpără de la CET rețele pentru care nu există acte de proprietate. Joi, la ceas de seară, după ce subiectul a explodat în public, a venit modificarea modificărilor dinspre Primăria Arad. Văzând că afacerea a fost descoperită, cei din Primărie au trecut pe modul „legal“.
Astfel, vineri dimineața vom avea parte de două ședințe de Consiliu Local. Prima, anunțată încă de marți, conține proiectul prin care se preiau rețelele de distribuție a energiei termice de la CET Hidrocarburi, fără a se preciza vreo sumă. În a doua ședință, apare un alt proiect de hotărâre, în care se aprobă sumele doar pentru rețelele și punctele termice pentru care există acte de proprietate. Cu alte cuvinte, Primăria Arad a făcut pasul înapoi, cei de la vârful instituției fiind conștienți probabil de riscul enorm la care se expun cumpărând niște bunuri despre care nu se știe ale cui sunt, cei de la CET Hidrocarburi neavând acte de proprietate, mai ales CF-uri.
Ca urmare a deconspirării mega-afacerii rețelelor CET, dacă până joi suma ce trebuia achitată era de 27 de milioane de lei, acum, prin noul proiect de hotărâre, suma scade la 14.665.920 de lei. Adică aproape jumătate din suma inițială. Ba mai mult, pentru ca să nu existe dubii, în proiect apare detaliat fiecare bun care este achiziționat și suma aferentă. Cu alte cuvinte, dacă s-a descoperit mega-escrocheria prin care se cumpărau bunuri care nu sunt proprietatea CET, cel puțin la ora aceasta, situația s-a întors cu 180 de grade, iar reprezentanții Primăriei nu numai că au înjumătățit suma, dar au devenit și foarte transparenți. Un fel de, „la loc comanda, că ne-au prins“.
Afacerea rețelelor CET seamănă ca două picături de apă cu o altă afacere, din primul mandat al lui Falcă, cea a Recons. Şi acum, aşa cum s-a întâmplat în cazul Recons, administraţia Falcă s-a repliat rapid când a fost prinsă cu mâna în sac şi anulează tot planul inițial. Chiar dacă și atunci, ca și acum, tentativa ar fi trebuit pedepsită. Așa cum se pedepsește în cazul oamenilor simpli, care nu au parte de protecție dinspre cei care ar trebui să aplice legea.
Până să se trezească vreo instituție a statului, important e că în urma intervenției presei și a consilierilor din opoziție, s-a evitat o mega-escrocherie, prin care Aradul ar fi pierdut 13 milioane de lei. În plus, Primăria Arad a început, cel puțin în acest caz, să lucreze legal și transparent.