Siguranța alimentară trebuie să fie pe primul loc la tine în bucătărie, iar acest lucru începe încă din magazin sau din piață, în momentul în care îți cumperi alimentele. În cazul în care carnea face parte din alimentația ta obișnuită, e important să ții cont de câteva reguli atunci când o cumperi. Dacă nu crești animale la tine acasă și nici nu ai o sursă sigură de carne printre cunoscuți, cel mai probabil o cumperi de la raioanele de carne din piețe sau din magazine. Pentru a te asigura că bucata pe care o cumperi este la cele mai înalte standarde de siguranță, e bine să acorzi atenție anumitor aspecte.
Cumpără carnea la final
Când mergi la cumpărături pentru diverse alimente, lasă carnea la urmă. Indiferent că o cumperi proaspătă sau congelată, nu are rost să o iei și să umbli cu ea în coș sau în sacoșă până îți termini și restul cumpărăturilor, pentru că riști să se altereze. E recomandat ca atunci când te pregătești să părăsești magazinul să iei și carnea direct de la vitrina frigorifică și să mergi direct acasă.
Ai grijă la aspectul și la mirosul cărnii
Folosește-ți văzul și mirosul când e vorba de ales carnea. Dacă simți un miros tare de amoniac (mai ales în cazul peștelui) sau dacă pur și simplu mirosul este unul neplăcut, alterat, înseamnă că ai în mână o bucată nu foarte proaspătă de carne, care probabil a stat prea mult timp la aer și a fost expusă bacteriilor. Carnea proaspătă nu trebuie să aibă un miros puternic, trebuie să fie fermă la atingere și să nu aibă mucozități.
Carnea de pui trebuie să aibă o culoare alb-gălbuie sau roz, în funcție de metoda prin care a fost crescut și de dieta pe care a avut-o puiul. Carnea de vită și de porc trebuie să fie roșiatică. Evită bucățile de carne de vită sau porc de culoare maronie. De asemenea, nu lua pachete de carne cu ambalajul rupt sau din care se scurge lichid și nici pachete care nu se simt reci la atingere.
Dacă iei pește sau fructe de mare, observă înainte dacă acestea au fost ținute pe pat de gheață. În cazul în care iei pește sau fructe de mare la pungă, asigură-te că acestea sunt sigilate și că nu există cristale de gheață înauntru.
Citește cu atenție eticheta
Pe fiecare pachet de carne este lipită o etichetă. Citește cu atenție data la care a fost ambalată și data la care expiră pentru că, uneori, în vitrinele frigorifice mai rămân pachete expirate. Nu cumpăra sub nicio formă un pachet de carne care nu se mai află în perioada de valabilitate! De asemenea, pe etichetă trebuie să apară și tipurile de carne și eventualii aditivi folosiți dacă este vorba de cârnați, carne tocată pentru mici sau chiftele. Evită produsele cu prea mulți aditivi suspecți sau periculoși, precum monoglutamatul de sodiu sau nitritul de sodiu.
Pune carnea separat de alte alimente
După ce ai cumpărat carnea, pune-o într-o pungă sau două și abia apoi în coș, pentru ca, în cazul în care se scurge ceva din pachet, să nu cadă peste alte produse (de exemplu, peste pâine). Dacă ai o sacoșă frigorifică, e și mai bine: depozitează în ea pachetul de carne până ajungi acasă. Odată ce ai ajuns, pune carnea imediat în frigider sau în congelator.
Cum depozitezi carnea
Carnea crudă, nesărată și necondimentată, rezistă în frigider cel mult trei zile. Carnea de pui, peștele și carnea tocată se recomandă a nu se ține mai mult de 1-2 zile la frigider, în timp ce carnea de porc sau de vită rezistă până la trei zile.
Dacă ai în plan să gătești carnea mai târziu de atât, e recomandat să o depozitezi în congelator, într-o pungă de plastic bine închisă. Carnea de la congelator poate fi consumată în siguranță și peste câteva luni. Carnea tocată rezistă 3-4 luni la congelator, peștele aproximativ 6 luni, iar puiul 9 luni, dacă este tranșat, sau chiar un an, dacă este întreg.
E foarte important ca, odată ce ai decongelat carnea, să nu o mai recongelezi.
Sursa: doc.ro