KINOdiseea, unul dintre cele mai mari festivaluri de filme pentru publicul tânăr din Europa Centrală și de Sud-Est, revine în premieră anul acesta cu o ediție intermediară, în cadrul săptămânii Școala Altfel, între 15 – 21 mai, în București, Arad, Cluj și Pitești.
După debutul de la Arad din 2016 cu 7 pelicule inedite, KINOdiseea se întoarce în Săptămâna Școala Altfel, când cei mici învață despre materii neobișnuite în moduri neconvenționale. Spectatorii pot vedea 13 filme premiate la edițiile trecute KINOdiseea, dar și ecranizări clasice, în 16 proiecții, zilnic la Cinema Arta și de vineri până duminică, la ora 20:00, în aer liber, la Grădina de Vară Cinema Arta. Intarea la toate proiecțiile este liberă.
Proiecțiile sunt deschise luni, pe 15 mai, la ora 10:00, de simpaticul Orășel Alandala al lui Veit Helmer, unde copiii și bunicii reușesc să transforme un orășel din Europa într-un loc al invențiilor și al recordurilor. Mașina de gunoi devine fabrică de biciclete, o macara devine rollercoaster și totul pare posibil atunci când imaginația nu mai are limite.
Cel mai bun film la KINOdiseea 2016, Blanka, spune poveste unei fetițe de 11 ani, care supraviețuiește singură în Manila, cerșind și furând de la turiști. Într-o zi îi vine în cap o idee absurdă: dacă ar fi în stare să-și cumpere o mamă, ar putea duce o viață mai bună. Dar trebuie să facă eforturi uriașe pentru a aduna destul de mulți bani.
Pentru copiii mai mari este de văzut Labyrinthus, câștigătorul trofeului KINOdiseea pentru cel mai bun film în 2015, o istorie fantastică plină de aventuri și peripeții, în care viețile prietenilor protagonistului sunt în pericol într-un joc video.
Filmul Ancăi Miruna Lăzărescu, La drum cu tata, lansat în cinematografe la începutul anului, spune povestea a doi frați care, în 1968, încearcă să salveze viața tatălui lor ducându-l să fie operat în RFG.Pelicula reuşeşte să ne poarte în mijlocul evenimentelor, când călătoria celor trei eroi este întreruptă de tancurile ruseşti iar imensa tensiune a acestei farse a destinului ameninţă relaţia lor şi aşa volatilă.
Printre filmele din selecție se mai numără Ponyo, capodopera lui Hayao Miyazaki, câștigătoare a Celui mai bun film la KINOdiseea 2012 și a Leului de Aur la Festivalul de la Veneția. Filmul ne împărtășește povestea fantastică a lui Sosuke, un băiețel ce trăiește într-un oraș pe o stâncă de deasupra mării, și a lui Ponyo, peștișorul pe care îl salvează de la moarte și care dorește cu ardoare să devină om.
De asemenea, toți nostalgicii au ocazia să revadă alături de cei mici filmele Disney clasice Albă ca Zăpada și cei șapte pitici, Cartea junglei și Cocoșatul de la Notre Dame, povești de neuitat care au bucurat copilăria multor generații.
Mai multe detalii despre programul festivalului, recomandări de vârstă și tipul proiecțiilor (subtitrate sau dublate live) se pot găsi pe site-ul http://www.kinodiseea.ro/ iar rezervări se fac la 0371501072 sau pe mail cmcarad@yahoo.ro.
KINOdiseea este organizat de Asociația Culturală Metropolis, cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei, Centrului Municipal de Cultură Arad, Primăria Arad.