Kervei-ul a revenit, după mai bine de 20 de ani, în staul Sânpetru German, o tradiție reînviată la inițiativa consilierului local al comunei Secusigiu Gheorghe Grad. Ceea ce părea la început o simplă dorință, un vis, s-a transformat într-un eveniment de mare amploare, care probabil a depăşit, ca asistenţă, chiar şi Zilele comunei Secusigiu.
Sărbătoarea Kerwei-ului n-a venit singură, ca să spunem aşa, organizatorii punând bazele unui festival al minorităţilor din judeţul Arad, încă o iniţiativă lăudabilă, un eveniment care se doreşte a deveni şi el unul de tradiţie pentru Sânpetru German, dar şi pentru comunele din jur, unde astăzi trăiesc, alături de români, şi sârbi, slovaci, maghiari, bulgari etc.
Duminică după amiază, piaţa din Sânpetru German şi străzile din jur au fost neîncăpătoare, pentru cei peste o mie de spectatori din localitate, din judeţul Arad şi cele învecinate (un etnic german spunea că a venit de la Timişoara, după ce a auzit la radio de acest eveniment), dar şi din Germania, veniţi să asiste la reînvierea tradiţiei Kerwei, dar şi la prima ediţie a Festivalului Minorităţilor. De altfel, am observat în zona pieţei multe maşini cu numere de Germania, fii ai satului plecaţi de 20, 30 de ani şi care s-au întors cu această ocazie, pentru a fi martori la reînvierea unei tradiţii importante pentru comunitatea germană. Unii dintre ei ne dezvăluiau, cu lacrimi în ochi, că n-au mai fost părtaşi la un astfel de eveniment în satul din care au plecat de mai bine de 20 de ani, de când tradiţia Kerwei a fost abandonată, din motive mai mult sau mai puţin cunoscute.
Spectacolul de duminică a început cu o paradă pe străzile din Sânpetru German, deschisă de formaţiunea de pompieri voluntari din localitate, o mândrie a comunei, o altă tradiţie lăsată de etnicii germani. Alături de ansamblurile de nemţi din Aradul Nou, Semlac sau Variaş, la parada costumelor populare au participat şi ansambluri româneşti din Conop şi Tisa Nouă, bulgarii din Vinga, sârbii din Gai, slovacii din Nădlac, cu fanfara, şi maghiarii de la Peregu Mic. Într-un cuvânt, reprezentanţii tuturor minorităţilor din zonă, motiv pentru care organizatorii au decis ca evenimentul să fie numit Festivalul Minorităţilor.
Localnicii din Sânpetru German, Munar, Secusigiu sau Satu Mare, alături de cei veniţi din alte judeţe învecinate sau chiar din străinătate, au avut parte, pe scena instalată în piaţa din sat, de un adevărat spectacol, cu dansuri populare, ale fiecărie etnii. Un moment special a fost oferit de fanfara slovacilor din Nădlac, dar şi de o fetiţă de doar 7 ani, Daniela, solista ansamblului sârbesc Kolo din Gai, care a fost aplaudată de toţi cei prezenţi.
Evenimentul s-a încheiat, după miezul nopţii, cu un spectacol care l-a avut ca protagonist pe cunoscutul interpret de muzică populară Ionuţ Langa.
Un eveniment apreciat de toţi cei prezenţi, încântaţi că în sfârşit, după atâţia zeci de ani, cineva a reuşit să reînnoade tradiţia, să reînvie spiritul acestei sărbători, să reanime un sat uitat parcă de autorităţi. Iar acel cineva este Gheorghe Grad, preşedintele Camerei Agricole Arad şi consilier local, care alături de organizaţiile germane Banat Ja şi Forumul Democrat al Germanilor, dar şi cu sprijinul reprezentanţilor celorlalte etnii, au reuşit să pună pe picioare acest Festival al Minorităţilor şi să reînvie Kerwei-ul la Sânpetru German. Fără bani publici, fără sprijinul autorităţilor, doar cu eforturi proprii, demonstrând că atunci când se doreşte ceva, se poate. Totul e să aibă voinţă. Păcat că unii care astăzi conduc destinele acestei comune nu au dorinţa de a face ceva pentru Secusigiu, Munar, Sânpetru German şi secusigiu. Cu puţină implicare, Secusigiul ar putea avea cu totul altă faţă. De altfel, lipsa primarului Ilie Cheşa de la eveniment, acesta preferând concediul, arată cât de preocupat este de satul Sânpetru German, dar şi de comună în general. Să lipseşti de la un eveniment de asemenea amploare, să nu te preocupe reînvierea unei tradiţii în comuna pe care o conduci, nu lasă loc de alte comentarii. În schimb, dacă primarul n-a fost prezent, PDL-ul a avut grijă să-şi trimită câţiva reprezentanţi care au încercat să boicoteze evenimentul. Fără rezultat, după cum au văzut toţi cei prezenţi, sărbătoarea fiind un real succes.
„Sunt mândru că am reuşit să readucem kerwei-ul la Sânpetru German şi astfel am împlinit visul a sute de localnici, unii rămaşi, alţii plecaţi în străinătate, care au dorit să vadă din nou astfel de evenimente la noi în comună. Eu zic că a fost un adevărat succes, mulţi m-au felicitat şi înainte şi după spectacol, iar numărul mare de cetăţeni prezenţi cred că spune totul despre reuşita evenimentului. Din câte spuneau unii dintre cei prezenţi, am avut mai multă lume decât la zilele comunei, ceea ce înseamnă că acest kerwei şi festivalul minorităţilor reprezintă un eveniment important pentru Secusigiu, fapt pentru care va trebui luat în seamă de autorităţi şi, aşa cum spuneam şi cu alte ocazii, să-l introducem în calendarul evenimentelor culturale pe 2015. Având în vedere succesul de care se bucură, anul viitor dorim să se implice şi autorităţile locale, pentru a-i da o şi mai mare amploare festivalului. Am arătat că, atunci când se doreşte, cu fonduri puţine, cu resurse proprii, putem face lucruri bune. Iată, am organizat acest eveniment fără să apelăm la fondurile de la bugetul local şi astfel banii aceea pot merge spre alte lucruri utile comunităţii, cum e de exemplu acoperişul de la şcoala din Sânpetru German, care la insistenţele noastre a intrat în reparaţii. În final, aş dori să le mulţumesc partenerilor noştri, celor de la Banat Ja şi Forumul Democrat German, dar şi reprezentanţilor tuturor minorităţilor prezente la acest eveniment, care au venit cu sufletul deschis să fie alături de noi la această importantă sărbătoare a comunei“, a declarat Gheorghe Grad, organizatorul festivalului.