JOCURILE OLIMPICE AU FOST DESCHISE DE O CEREMONIE SPECTACULOASĂ

by Sorin Haut

Brazilienii au prezentat întregii lumi o lecţie de istorie şi de ecologie pe legendarul stadion Maracana la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice, un spectacol plin de culoare desfăşurat sub semnul protejării naturii, relatează News.ro. Toţi sportivii participanţi la competiţie au primit câte o sămânţă pe care să o planteze.
Spectacolul a început în acordurile piesei “Aquele Abraco” de Gilberto Gil, care a simbolizat lupta din timpul dictaturii militare din Brazilia din anii ’60, ’70 şi ’80. Pe gazon a apărut o pictogramă cu simbolul păcii care se transformă în simbolul unui copac.
Imnul naţional al Braziliei a fost intonat într-un mod inedit de Paulinho da Viola, iar drapelul naţiunii gazdă a fost înălţat în arenă.

A urmat o lecţie de istorie în care a fost prezentată evoluţia omenirii şi apoi a Braziliei încă de la începuturi, cu proiecţii şi o fuziune între artă şi ştiinţă.

Au fost simbolizate naşterea pădurii, apoi apariţia indigenilor, a africanilor şi europenilor cu corăbii, aducerea sclavilor, venirea orientalilor în Brazilia, valurile de imigranţi.
Treptat, formele naturale s-au transformat în cele geometrice reprezentând agricultura şi zonele urbane, iar pe Maracana şi-a făcut apariţia tabloul “metropolis”, cu blocuri înălţându-se în timp ce acrobaţi aleargă pe ele şi, ajungând la structurile de pe margine, fac demonstraţii de parkour.

Dintre blocuri, acrobaţii iau cutii albe cu care formează un zid, iar acesta este doborât de un avion care îşi ia zborul, momente în care telespectatorilor li s-au prezentat imagini de deasupra arenei şi a oraşului Rio de Janeiro. Este un omagiu adus lui Alberto Santos-Dumont, pionier al aviaţiei braziliene.
A urmat un moment aşteptat de toţi, apariţia celui mai celebru fotomodel din lume, Gisele Bundchen. Ea a defilat în acordurile piesei “Garota de Ipanema” a lui Tom Jobim, cântată de nepotul acestuia, Daniel. La capătul “podiumului” pe care a defilat Gisele s-a aflat o imagine imensă a lui Tom Jobim. Trena ţinutei modelului a lăsat în urmă contururile unor lucrări celebre ale arhitectului Oscar Niemeyer.

Spectatorilor li s-a prezentat apoi “favela party”, moment în care oraşul de cutii s-a metamorfozat într-o favelă în care petrecerea a fost începută de tânăra Lumilla cu piesa “Rap da Felicidade”. Au urmat “Canto de Ossanha” cu Elsa Soares şi “Deixa a vida me levar” cu Zeca Pagodinho şi Marcelo D2.

“Pais Tropical” (Ţara tropicală), piesă a lui Jorge Ben Jor, a amintit lumii de frumuseţile Braziliei şi de celebrul carnaval din luna februarie. 1.500 de dansatori au întreţinut atmosfera de pe teren şi alte mii din tribune.

Iar ca un simbol pentru creatorul spectacolului, Fernando Meirelles, regizorul celebrului film “Cidade de Deus”, a apărut o găină gonflabilă, imagine cunoscută celor care au văzut pelicula.

Petrecerea s-a încheiat cu un foc de artificii, moment în care dansatorii au părăsit scena, dar mulţimea a continuat să cânte a capella.
De la distracţie s-a trecut la un moment de conştientizare a oamenilor cu privire la pericolul în care se află întreaga planetă. Un băiat este pierdut într-un labirint de turnuri în timp ce suntem avertizaţi cu toţii despre efectele schimbărilor climaterice – valuri de căldură, inundaţii, topirea rapidă a calotelor glaciare, creşterea nivelului mării, inundarea oraşelor de coastă de pe toate continentele. Pentru toate există însă şi o soluţie, o speranţă – plantarea de copaci.

“O floare a răsărit pe stradă”, este citat un celebru poem de Carlos Drummond de Andrade. Fernanda Montenegro, actriţă nominalizată în 1998 la premiile Oscar este cea care narează, iar traducerea în engleză este rostită de celebra Judi Dench.

Apariţia seminţei speranţei este un moment ideal pentru începerea defilării sportivilor. Cele 207 delegaţii au defilat, fiecare precedată de un tânăr brazilian pe bicicletă având coşuri cu flori şi însoţită de un copil ţinând în braţe un arbust.

Primii au defilat grecii, reprezentanţii ţării unde s-a organizat în antichitate prima ediţie a Jocurilor Olimpice, iar ultimii au fost brazilienii, gazdele competiţiei.
România a fost a 157-a delegaţie şi a avut-o portdrapel pe Cătălina Ponor.

Au defilat în fruntea delegaţiilor ţărilor lor sportivi ca Rafael Nadal, Andy Murray, Caroline Wozniacki şi Michael Phelps.

Pentru prima dată, a defilat şi o echipă de refugiaţi.
Toţi sportivii au primit câte o sămânţă “a speranţei” pentru a planta un copac. Copacii vor forma pădurea sportivilor în zona Deodoro. La finalul defilării, au fost aduse seminţele şi pe teren s-au format cercurile olimpice din plante verzi.

După ce s-au adresat mulţumii preşedintele Comitetului de Organizare, Carlos Nuzman, şi preşedintele CIO, Thomas Bach, fostul atlet kenyan Kipchoge Keino a fost recompensat cu trofeul Laurii Olimpici. Kenyanul a urcat pe scenă însoţit de copii cu zmeie simbolizând porumbei. Două sute de copii cu zmeie au intrat alergând în arenă. Pe zmeie erau scrise dorinţele copiilor din Rio pentru o lume mai sigură şi pentru pace.

Jocurile au fost declarate deschise de preşedintele interimar al Braziliei, Michel Temer, steagul olimpic a fost introdus în arenă de legende braziliene şi imnul olimpic a fost cântat de copii.

Publicul a fost delectat apoi de legendarul duo Caetano Veloso – Gilberto Gil, care a cântat alături de Anitta piesa „Sandalia de Prata” într-o atmosferă de carnaval în prezenţa a celor 12 şcoli de samba din Rio.

Vasul olimpic de la stadionul Maracana a fost aprins de fostul maratonist Vanderlei de Lima, după ce Pele, cel care ar fi trebuit să fie protagonistul acestui moment, nu a putut să participe din motive de sănătate.

La realizarea spectacolului de patru ore au contribuit peste 35.000 de persoane.

Până la 21 august, întreaga lume îi va urmări pe cei peste 10.500 de sportive participanţi la Jocurile Olimpice, care vor lupta pentru medalii în 42 de discipline sportive.

Se vor acorda 306 medalii, dintre care 136 vor fi primite de femei, 161 de bărbaţi, iar nouă vor fi pentru probe mixte.
Sursă: digi24.ro

Facebook Comments

Centrul de preferințe pentru confidențialitate